Annons

Framtidens bostäder är mobila

Att bygga hus i fabrik i arbetssäkra förhållanden blir allt vanligare. Men vilka hus som byggs och prioriteras beror fortfarande på den politik som förs. Med rätt politisk styrning kan denna teknik nyttjas för att förbättra svensk bostadsmarknad.
Ledare • Publicerad 17 juni 2024
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Tänk om man kunde bygga ett hus som man bygger en Volvo? När man bygger en Volvo kommer det inte någon till ditt garage och bygger bilen bit för bit, ingen behöver stå i regnet för att montera ihop de sista delarna. Volvon är färdig när den kommer, lackerad och klar för användning.

Ett företag som inspirerats av just Volvo-fabriker är Lindbäcks Bygg, som dock inte tillverkar bilar utan bostäder. De figurerar i ett nyutkommet reportage för den amerikanska tidningen New York Times. Deras fabrik i Piteå producerar hus som består av moduler där allt från tapetsering till badrumsinstallation sker på fabriken. I reportaget visas hur dessa moduler sedan sätts ihop till höghus med hjälp av lyftkranar. Företaget producerar allt från bostadshus till kontor och sjukhus-byggnader.

Annons

I artikeln lyfter man fram att sedan svensk lagstiftning på 90-talet öppnat upp för höghus i trä har det hänt mycket. Svensk lagstiftning ger på vissa områden ingenjörer större frihet än amerikansk, vilket öppnat upp för fler innovativa lösningar inom byggbranschen.

Regeringen har tidigare lättat på reglerna för att kunna bygga fler modulhus. Dessutom vill regeringen nu i större grad stödja byggandet av småhus. Byggandet av småhus har en hög efterfrågan hos befolkningen men nedprioriteras av politiker. Istället fortsätter man bygga höghus för att bemöta den påstådda bostadskrisen.

Färdiga lägenhetsmoduler byggda på fabrik som sedan monteras ihop på byggplatsen.
Färdiga lägenhetsmoduler byggda på fabrik som sedan monteras ihop på byggplatsen.Foto: BONNY HÅKANSSON / TT

Modulhus är hus som till största del byggs på fabrik, en teknik som tidigare användes huvudsakligen för temporära byggnader men som allt mer används för att bygga permanenta bostäder. Lindbäcks är inte först med att använda sig av detta. Just Småland har en lång tradition av både trä och modulhusbygge. Ett flertal företag har länge byggt bostadshus, främst småhus och villor, genom att använda sig av moduler, ett av dem är SmålandsVillan.

I New York Times artikel vill man framförallt lyfta fram hur svenskt modulhusbygge kan inspirera en amerikansk bostadsmarknad. Lindbäcks Bygg bygger nämligen huvudsakligen hus baserat på trä vilket anses vara mer hållbart och miljövänligt än andra material. Dessutom får man med hjälp av modul-tekniken ned kostnaderna och kan bygga bostäder som fler har råd att bo i. Den amerikanska arkitekten Ivan Rupnik menar att detta kan lösa bostadskrisen i USA då det möjliggör ett mer klimatsäkert bostadsbygge på kortare tid.

I New York Times reportage ser vi dock bara exempel på hur moduler används för att bygga höga bostadshus. Detta beror delvis på vad de är intresserade av att utveckla i USA men visar också hur den förda bostadspolitiken i Sverige prioriterar att bygga bostäder som det inte finns efterfrågan för.

Reportaget visar hur modulhus kan möjliggöra en billigare och mer flexibel bostadsmarknad även i Sverige. Men utifrån regeringens förordning kan detta med fördel verkställas genom byggandet av småhus snarare än höghus.

Edel Irén LappinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons