unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Från Rowling till Berry

Stackars Halle Berry. Det enda hon skulle göra var att spela en roll. Men hon hamnade i fel tid. Som om hon varit mitt ute på gatan när det bestämdes att grön gubbe skulle slå över till röd i förtid. Så blev hon överkörd.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Hon skulle ha spelat en transsexuell person i en film. Trots att hon själv inte är transsexuell. En så kallad storm blåste upp, det vill säga folk twittrade om det – med resultat att hon eller hennes manager blev vettskrämd. Berry hoppade av projektet och levererade en självförgörande avbön.

Harry Potter-författaren JK Rowling är inte lika lättmobbad. Hon irriterade sig på en omskrivning hon såg av ”kvinnor” till ”personer som menstruerar” och skrev det rakt ut. Mot henne for omedelbart samma bil som körde över Berry men med skillnaden att Rowling stod fast.

Rowling utvecklade lugnt sin ståndpunkt. Kön är något mer beständigt än en subjektiv upplevelse av könstillhörighet. I en elegant sammanfattning skrev hon att om man öppnar dörrarna till kvinnornas omklädningsrum för alla män som identifierar sig som kvinna öppnar man tvunget dörrarna för alla män som vill in.

Alla som inte är ideologiskt berusade, har handen på hjärtat och tänker efter är tvungna att medge att det är sant. Den biologiska verkligheten är inte möjlig att frikopplas från och framför allt underordnas subjektivism på det sätt som samtidens krav på ”inklusion” kräver. Vi låter inte fångar skeppas mellan mans- och kvinnofängelser beroende på vad de uppger för könsidentitet och vi bör inte göra det.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Men nykterhet är inte vad som utmärker samtiden. Under kodordet ”transfobisk” pågår nu ett drev av internationella mått mot Rowling, och med till synes vidsträckta ambitioner. Barnboksförfattaren Gillian Phillip har blivit utsatt för dödshot och fått sparken av sitt förlag efter att ha uttryckt stöd för sin kollega. Den ene efter den andre ”tar avstånd” från Rowling, även skådespelare i Potterfilmerna, och två fansidor på nätet har meddelat att de tar bort länkarna till författaren och alla bilder på henne. Tanken att Rowling inte alls är ”fobisk” utan vill freda sitt kön från konsekvenserna av en kategoriupplösning övervägs inte.

Foto: Lefteris Pitarakis

Det handlar som förstås inte om en vilja till samtal utan om att få till stånd ett så pass starkt fördömelsetryck mot Rowling att hon böjer sig på samma sätt som Berry. Men det är allt frågan om. Hon finns bland undertecknarna av ett öppet brev i Harper´s magazine där hundrafemtio kultur- och akademipersonligheter kräver ett slut på de rådande mobbfasonerna i dagens debattklimat. Man måste kunna få säga vad man tycker, är det enkla men i dag laddade budskapet.

Det är bara att hoppas att det händer något i den riktningen. Halle Berry var tvungen att skicka ut följande:

”Jag är tacksam för vägledningen och det kritiska samtalet under de senaste dagarna och jag ska fortsätta att lyssna, utbilda mig och lära av det här misstaget.”

Flera av de som signerade det öppna brevet har nu bara inom ett dygn tagit avstånd från det.

Läs mer

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Agneta Pleijel är aktuell med boken ”Dubbelporträtt. En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka”.

Kultur

Ömsint insikt när Pleijel diktar om Agatha Christies konstnärsmöte

I ”Dubbelporträtt” möts två starka konstnärliga och litterära personligheter i en insiktsfull dialog om konsten och livet.

Donia Salehs debutroman är snarare ett tillstånd än en berättelse.

Kultur

Donia Saleh fångar känslan hos frustrerade unga tjejer

Leila och Amila kämpar med att hitta sig själva bland allt som känns ytligt och falskt.

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Kultur

Alex Schulmans barndomsskildring sätter ord på det tystade

Alla medelålders säger: ”Vi pratade liksom aldrig om någonting i min familj. Inte på riktigt.”