Annons

Frihet i praktiken

Bråket om alkoholservering i Växjö visar att kommunen tar självstyret på allvar.
Publicerad 23 november 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Pandemin har tvingat de flesta att anpassa sig för att vardagen skall fungera. För näringsidkare i hotell och restaurangbranschen har förändringarna varit enorma. I Växjö har kommunpolitiker sedan tidigare arbetat för att skapa så gynnsamma regler som möjligt för restaurangnäringen. Specifikt vad gäller försäljning av alkohol som genom kommunpolitikers tolkning öppnat för så kallad mini-catering: restauranger kan leverera alkohol tillsammans med takeaway-mat.

Växjöpolitiker tar kommunernas självbestämmande på allvar.
Växjöpolitiker tar kommunernas självbestämmande på allvar.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det hela bygger på en generös läsning av begreppet serveringstid som avgör hur och när restaurangens ansvar för alkoholförtäringen tar slut. Länsstyrelsen har markerat att denna tolkning är för extensiv och hotar integriteten i den rådande alkohollagstiftningen. Dock finns inga sanktionsmöjligheter hos Länsstyrelsen så en kommun som framhärdar i sin tolkning verkar inte kunna stoppas.

Annons

Med detta i backspegeln meddelade landshövdingen i Kronoberg Maria Arnholm att hon kommer att ta kontakt med regeringen för att se om länsstyrelsen kan utrustas med sanktionsmöjligheter för att se till så att Växjö kommuns frihetliga tolkning stoppas. Detta besked kom samma vecka som kommunpolitiker i Malmö beslutat att göra samma tolkning som Växjös. Med detta kan en helt ny service etableras i den svenska restaurangnäringen.

Det är förstås ovant att något sådant är så beroende av lokalpolitiska förutsättningar. De flesta genombrott av den här typen har skett på nationell nivå och inneburit jämnare förutsättningar för aktörer på marknaden. Landshövdingen vill att regeringen inför ett sätt för Länsstyrelsen att dra beslut om serveringstillstånd till domstol. Då skulle avgörandet också kunna gälla i hela landet.

Det moderata kommunalrådet Oliver Rosengren är den som varit drivande i att få till Växjös tillåtande tolkning av lagstiftningen. Han menar att detta handlar om politik och inte myndighetsutövning och påpekar att Länsstyrelsen i grunden är ”en utvecklingsfientlig myndighet och det avspeglar sig även i de här frågorna”.

Och det stämmer. Men är också poängen med Länsstyrelsen, vars uppgift det är att bevara viktiga kultur- och naturmiljöer, samt att hävda integriteten i statliga beslut. Det är intressant att notera att alkohollagen verkar bygga på att kommuner skall bistå i regeringens syften med alkoholpolitiken. För alkohollagen har ju trots allt beslutats av politiker.

Pressen från frihetsivrare i Växjö kan mycket väl leda till att Länstyrelsen får mer makt så att generösa tolkningar kan stoppas. Regeringen har inte uttryckt något intresse av en mer tillåtande alkoholpolitik. Dessutom lär det få lagstiftare att få upp ögonen för att kommuner inte kan förutsättas dra åt samma håll som regeringen. Det kan i framtiden innebära snävare formuleringar i lagtexter och därmed minskat handlingsutrymme för kommuner.

En sådan utveckling är än så länge helt hypotetisk. Det finns poänger i att hålla alkoholförsäljning till den offentliga sfär som restauranger hör, men det är också positivt att Växjöpolitikerna utforskat denna handlingsfrihet. Kommunernas frihet är en viktig princip men måste också omsättas i praktik, och det har det blågröna Växjö helt klart gjort i detta fall.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons