GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Frihetsvalsen är bara för vissa

Det är svårt att se vilket problem ett borttaget danstillstånd är tänkt att lösa.
Ledare • Publicerad 17 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Frihet anses i stora delar av den ideologiska högern vara ett självändamål som inte måste motiveras: ju färre begränsningar desto bättre.

Det är rimligen på den nivån som diskussionen om ett borttaget danstillstånd förs när regeringen nu öppnar för att förverkliga den utredning som skall presenteras inom kort. För det är svårt att se vilket problem man vill lösa genom att ta bort kontrollen över städernas nattliv.

I den mån man har kontroll. Uteställen och nattliv kräver närvaro för att hållas på rätt köl. Stadskärnor har i näthandelns tid också kommit att präglas av fysisk närvaro: caféer, gym och restauranger blir fler när butikerna blir färre. Kanske är danstillståndet det som hindrar att stadskärnorna blommar ut i liv och rörelse.

Men det är inte troligt. De som vill gå på nattklubb brukar kunna hitta någon under de cirka sju år av livet som sådant är intressant. En stad används till mycket annat och av andra människor. Det är tvärtom ganska lätt att se framför sig att ett borttaget krav på danstillstånd leder till en rejäl försämring av stadsbilden och gemensamma ytor. Kontrollen av nattklubbar och restauranger som väljer att glida över till dansställen finns det knappast resurser till. Det är fritt och härligt tills någon gör en skenbar anpassning till säkerhetsföreskrifter och olyckan råkar vara framme. Det är helt onödigt att låta en sådan sak ske.

Den enes frihet är den andres förtryck. Det kostar inte mycket att hålla igång ett högtalarsystem i tio timmar men för omgivningen finns många olika tänkbara försämringar.

Det finns inte mycket som tyder på att utelivet skulle bli bättre utan danstillståndet.
Det finns inte mycket som tyder på att utelivet skulle bli bättre utan danstillståndet.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är kanske paternalistiskt och tråkigt att försvara en lag som begränsar något så vackert som dans. Men det är otroligt lätt att se framför sig hur oansvariga aktörer ser en möjlighet till att tjäna lätta pengar på unga människor. Samtidigt som omgivningarna i städerna försämras.

Högern måste kunna vara paternalistisk. Idén om mini-moralen (som brukar sammanfattas med att allt som inte skadar andra borde vara tillåtet) är dum och ännu dummare om den skall vägleda en regering. En konservativ princip som är betydligt bättre att följa är denna: ta aldrig bort ett staket innan du vet varför det står där.

Berättelsen om danstillståndet börjar i dansbaneeländet. Idag en lustig anekdot om hur sura gubbar på femtiotalet försökte uppfostra ungdomar som bara ville dansa och ha kul. Samhället har förstås förändrats mycket sedan dess och därmed danstillståndets funktion, men sambandet mellan en modern syn på moral och förmågan att hantera intressekonflikter i ett modernt samhälle är inte självklart.

Kanske kommer förslaget vara mer nyanserat än att danstillståndet tas bort. Det är förstås bra, men bättre vore om högern slutade plocka frihetsfjädrar att sätta i hatten. Många som ges större frihet använder den på andras bekostnad. Vad är värdet i det? Klarar man inte av att realistiskt utvärdera sådana effekter av sina principer kommer man inte få förnyat förtroende av väljarna.

Jacob SidenvallSkicka e-post