1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Frivillighet är bättre

Tvekan dödar, heter det i försvaret. Orden förmedlar på ett effektivt sätt att det nästan alltid är bättre att göra något åt en svår situation än att låta den bero. Om situationen inte blir bättre av åtgärden har man i alla fall lärt sig något.

Kanske är det så man får tolka kommunalrådet Oliver Rosengrens (M) åtgärd för att bidra till bekämpningen av coronaviruset. Han har gett förvaltningen i uppdrag att ordna så att personer som tar del av kommunens aktiveringsprogram skall tillverka enklare skyddsutrustning till vårdpersonal som ett villkor för att få del av ekonomiskt bistånd från kommunen. Den ordinarie kompetenshöjande verksamheten för personerna ställs om till detta sätt att bidra till att stoppa smittspridningen.

Oliver Rosengren
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Det är en innovativ lösning som kan bidra till att underlätta för vårdpersonal, både med skydd och genom att de slipper ägna sig åt att tillverka skydden själva. Detta är en exceptionell situation.

Problemet är att de som omfattas av kommunens aktiveringsprogram inte är där för att vara en kommunal resurs. Var och en bidrar till att avhjälpa coronakrisen efter bästa förmåga och många av dem som deltar i programmet kan säkert tänka sig att hjälpa till på det här sättet. Men samtidigt skaver det att personer som av olika anledningar inte deltar på arbetsmarknaden och får hjälp av det allmänna skall tvingas. De är där för sin egen skull och borde själva få avgöra om de kan avstå från kompetenshöjande verksamhet för att tjäna andra.

Vissa deltar för att få hjälp att komma närmare arbetsmarknaden, andra är personer med psykiska funktionsvariationer. Även de bör åtminstone tillfrågas om de har lust att bidra till krishanteringen istället för att ställas inför ett ultimatum: hjälp till eller bli av med bidragen. Dessa personer är inte, ens i kristider, en kommunal resurs och borgerliga politiker borde förstå värdet av frivillighet.

Läs mer

Miljö

Miljö: Kommunen utreds för miljöbrott

Kväverikt vatten från Orrakullen har runnit ut i sjön Salen i över två år. Nu är ärendet överlämnat till åklagare för utredning.

Ishockey

Tingsryd värvar från Karlskrona

Ny forward klar för den allsvenska klubben.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Singelolycka i Nybro och två män i Älvkarleby utgav sig för att vara poliser.

Räppe GoIF

Dragan gick mållös från premiären

Det mest namnkunniga namnet i Division 2 Östra Götaland är förmidligen Räppes Dragan Kapcevic.

Växjö

Gymnasieskolorna öppnar igen – då ska eleverna undvika social kontakt

Till höstterminen kommer eleverna återgå till skolbänken – med förändringar.

Ledare

Stopp för orimliga sommarjobb

Kommunpolitiker borde verkligen lära sig att använda sig av sitt kritiska tänkande.