Annons

Frys biståndet till Palestina

Utrikesminister Margot Wallströms ord betyder föga om de inte följs av handling.
Publicerad 4 maj 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Jessica Gow/TT

Det finns få brott i mänsklighetens historia vars ondska står i paritet med Förintelsens. Sex miljoner judar mördades. Bakom varje siffra fanns en människa och ett livsöde. Det är naturligtvis svårt att finna rätt ord för att till fullo beskriva de händelser för mindre än en mansålder sedan som var antisemitismens yttersta konsekvens.

Det är med den kunskapen i medvetandet som Mahmoud Abbas uttalanden måste ses. Under ett möte i måndags sade den palestinska presidenten till landets nationella råd att de fientligheter mot europeiska judar genom historien som kulminerade i Förintelsen inte var ett resultat av deras religion – utan av ocker och bankverksamhet.

Annons

”Talet som den palestinske presidenten Mahmoud Abbas gav den 30 april innehöll oacceptabla yttranden. Sverige och EU engagerar sig fortsatt för att bekämpa alla former av antisemitism och alla försök att ursäkta, rättfärdiga eller trivialisera Förintelsen”, skrev utrikesminister Margot Wallström (S) i ett inlägg på Twitter.

Och visst är det ett fullkomligt fruktansvärt uttalande som förtjänar allt fördömande i världen. Samtidigt är det knappast första gången som presidenten eller andra palestinska företrädare ger uttryck för antisemitism. Tvärtom stämmer det väl överens med landets långtgående tillvägagångssätt att utåt sett framställa sig som kompromissvilligt samtidigt som man internt piskar upp hat- och hotfull stämning mot judar.

Under sina fyra år som utrikesminister har kritiken från Wallström mot dylika uttalanden uteblivit. Samtidigt som Mahmoud Abbas parti Fatah – tillika Socialdemokraternas systerparti genom Socialistinternationalen – har uppmanat till våld mot israeler i sina officiella kanaler, och trettio av landets skolor har döpts om efter terrorister, har regeringen ökat biståndet till landet.

Utrikesministerns handlingar väger i detta tyngre än hennes ord. Liberalernas partiledare Jan Björklunds krav att regeringen omedelbart fryser biståndet till Palestina vore en välkommen markering. Men det är förstås jobbigare än att skriva en tweet.

catarina kärkkäinenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons