Annons

Gammalt (S)-knep i skattefrågan

Socialdemokraterna har en tradition av att försöka dribbla över skulden för negativa samhällsutvecklingar på skattesänkningar Fler bör genomskåda detta överanvända debattknep.
Ledare • Publicerad 18 juni 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Så sent som förra året påstod den avgångne statsministern Stefan Löfvén att våldsvågen runtom i landet kunde kopplas till skattesänkningar från tidigare högerregeringar. När nuvarande statsminister Magdalena Andersson själv var finansminister menade hon att oppositionens förslag om större skattesänkningar skulle utgöra ett hot mot förmågan att lösa problemen som fanns i välfärden. Morgan Johansson indikerade nyligen i en debatt mot Johan Pehrson att satsningar på välfärden och tryggheten skulle stå i motsatsförhållande till högerns ambitioner att sänka skatten.

Att skylla samhällsproblem på skattesänkningar och ställa dem mot välfärden har blivit ett sätt för den socialdemokratiska toppen att dra sig undan ansvar. Att förenkla och förvrida på det att skattesänkningar nästan alltid är boven och skattehöjningar nästan alltid är lösningen, blir ett sätt att styra debatten mot sin egen planhalva. Genom detta ivrigt använda debattknep kan man distrahera från sämre politiska beslut man tagit och har en stadig go-to syndabock.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

Men faktum är att Socialdemokraterna styrt landet i snart åtta år. Under sin första mandatperiod höjde eller aviserade regeringen skattehöjningar på runt 47 miljarder kronor netto. Under hela sin regeringstid har de höjt eller infört minst 46 olika skatter. De senare skattesänkningarna man gjort ihop med Centerpartiet har på det stora hela inte ändrat det faktum att Sverige är ett land som har högre skatter än många andra jämförbara länder. Sverige hade år 2020 det femte högsta skattetrycket i OECD.

”Samtidigt har välfärds-och trygghetsproblemen hopat sig.”

Samtidigt har välfärds-och trygghetsproblemen hopat sig. Vårdköerna har vuxit. Polisbristen är uppenbar. Det råder personal-och platsbrist på akutsjukhusen. Det råder brist på barnmorskor. Gängkriminaliteten har vuxit. Rån mot barn har ökat. Svenskarna är otryggast i Norden. Dödsskjutningarna har ökat här medan de minskat i övriga Europa. Att dra säkra paralleller mellan ett såpass högt skattetryck och god välfärd och trygghet är helt enkelt fel.

Om nu höjd skatt och högt skattetryck vore lösningen på alla dessa problem, varför har så många välfärds-och trygghetsproblem ökat respektive uppstått när ett skattehöjarvänligt parti suttit vid rodret så många år? Ser man det dessutom ur ett större perspektiv har Socialdemokraterna styrt under två tredjedelar av de senaste femtio åren. Deras multipla skattehöjningar genom åren har bevisligen inte blockerat den samhällsutveckling vi ser nu.

Inför valet måste partierna i opposition som önskar sänkta skatter bli bättre på att på ett ordentligt sätt genomskåda och bemöta denna S-märkta retorik. De måste bli bättre på att faktiskt lyfta det faktum att sänkt skatt inte behöver betyda sänkt kvalitet på välfärden eller tryggheten. Tvärtom, sänkta skatter kan rentav i längden leda till högre intäkter och stimulera ekonomin. Bättre politiska beslut och bättre prioriteringar är viktigare än ännu fler skattehöjningar i ett land med ett redan högt skattetryck.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons