Gängen är ett politiskt misslyckande

På fredagen förra veckan togs trettiotvå personer i förvar av polisen vid Hjällbo torg i Göteborg. Ett bråk urartade i ett våldsamt upplopp där ett hundratal personer var inblandade. Enligt polisen var lördagen lugn. Men i söndags blossade konflikten upp på nytt.
Ledare • Publicerad 4 juni 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

En person blev skjuten och dog, omgiven av människor och med poliser i närheten. Personen som sköt blev grovt misshandlad och var nära att dö när polisen avfyrade varningsskott och skingrade folkmassan. Mannen som dog var ingen yrkeskriminell enligt polisen, utan en lokal näringsidkare.

Foto: TT

Polischefen Ulf Merlander, som ansvarar för lokalpolisområde i nordöstra Storgöteborg där det här skedde, sade i efterhand till Göteborgsposten (2/6) att man har koll på många av de som var inblandade. Han menar att det främst var en fejd mellan kriminella nätverk med kopplingar till klaner i området. Det är inte familjerna som helhet som ligger i konflikt, men släktbanden spelar uppenbart en viss roll.

Det som hände i Göteborg har överskuggat flera dödliga skjutningar och grova knivattacker i de tre storstäderna den senaste veckan. Regeringens förhoppningen om att konflikterna i gängmiljön skulle lugna ned sig eller att skjutningarna var på väg nedåt kommer på skam.

Erik Nord, som är chef för polisområdet Storgöteborg, talade klarspråk när han i söndagens Göteborgsposten (30/5) beskrev kopplingen mellan våldet och den omfattande migrationen som skett till Sverige de senaste årtiondena.

En konflikthantering byggd på vedergällning och kompensation. Ideal kopplade till hänsynslöshet, våld och heder. Acceptansen för skadliga inslag i främmande kulturer och polisiära brister är dock påtagliga som orsaker till att det är just Sverige som ser den här utvecklingen.

Socioekonomiska faktorer i utanförskapsområdena – som arbetslöshet och dålig kontakt med vården – har förvärrat problemen. Men det är knappast omständigheter som Sverige är ensamt om.

”Acceptansen för skadliga inslag i främmande kulturer och polisiära brister är dock påtagliga som orsaker till att det är just Sverige som ser den här utvecklingen.”

Sverige har förenat en utarmad poliskår med hög invandring. Lågpunkten, krisen med omorganiseringen av polisen 2015, skedde samtidigt som Sveriges regering införde en tillfällig lag för att hejda flyktingvågen från att välja Sverige som slutmål.

Som Nord skriver i sin artikel finns det en upparbetad polisskuld att betala. Målet för antalet poliser som Sverige skall ha i framtiden är för lågt satt. När det gäller polisens möjlighet att hantera händelser som det som skedde förra helgen är polisbristen ett avgörande problem.

Även om polisen inledde en så kallad särskild händelse och hade extra personal i området säger boende i området till Sveriges Radio (31/5) att det inte fanns några poliser vid torget då det började skjutas. Han som anhållits för mordet är känd som medlem i en av familjenätverken. Den mördade hade till synes inget med konflikten att göra. Hade poliser varit närvarande hade kanske det inte urartat på det sätt som det gjorde.

Våldet från gängen är en följd av politiska beslut. Såväl migrationspolitiken som kriminalpolitiken behöver förändras i grunden för problemen skall kunna hanteras. I dagsläget vill dock regeringen och dess stödpartier inte talar om våldet eller dess orsaker. Kanske för att de inser att det är deras största misslyckande.

Pontus WesterholmSkicka e-post