GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ge ekonomisk hjälp till Ukraina

I helgen ljöd de ukrainska styrkornas befrielse av Cherson som en mäktig klang över världen. Alla de som under våren så myndigt förklarat att det är naivt att tro att Ukraina kan besegra Ryssland har blivit märkbart tysta. Även så företrädare för svensk fredsrörelse, vars floskler i och för sig varit av det mer lågmälda slaget. Ukraina visar att det är möjligt att skapa fred genom att göra motstånd. Skam över cyniker och pacifister.
Ledare • Publicerad 14 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Men vad som lätt förbises under alla spektakulära militära framryckningar är att även om Ukraina är i färd med att vinna på de faktiska fronterna, är risken stor att man hur som helst förlorar det ekonomiska kriget. Ryssland lider under sanktionerna men de ukrainska balansräkningarna är av ohållbart slag.

Därför är det tacksamt att höra utrikesminister Tobias Billström ta till orda om vilka prioriteringar Sverige gör i sammanhanget. EU-kommissionen har föreslagit att Ukraina beviljas ett lån på cirka tvåhundra miljarder kronor, som unionen i sin tur lånar upp. Återbetalningen till EU tänks börja 2033.

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Billström var under måndagen tydlig: ”Ukraina har ju nu stora framgångar i kriget och visar därmed att man som stat gör det jobbet som behöver göras för att kunna överleva. Då måste också vi i den Europeiska unionen vara beredda att skjuta till de pengar som behövs för att Ukraina ska kunna fortsätta existera som nation, ha en statsförvaltning som fungerar och betala ut löner och pensioner.”

Sverige brukar motsätta sig stora lån på EU-nivå och det har man gjort rätt i. Men i det här fallet om något finns anledning att se mjukare på den principen. Nödvändig hjälp till Ukraina är ett måste inte bara för ukrainare utan för alla européer.

Billström pekar för övrigt på något centralt i detta, även om han gör det i förbifarten. Han understryker att Ukraina visar att man har viljan och förmågan att ”göra det jobbet” som behövs. På ett krassare sätt kan man uttrycka det som att Ukraina visar att man förtjänar det stöd man ber om.

”På ett krassare sätt kan man uttrycka det som att Ukraina visar att man förtjänar det stöd man ber om.”

Det är en viktig läxa även för Sverige. Både den nuvarande och försvarsdoktrinen hade det gemensamt att man förutsätter hjälp utifrån. Men exemplet Ukraina visar, vilket många vetat, att det inte är så enkelt. Länder är ovilliga att undsätta ett annat land som inte gör trovärdigt att man med blod och svett är berett att ta huvudansvaret för det egna ödet.

Har Sverige varit trovärdigt i det avseendet? Det är det nog få som med handen på hjärtat vill hävda. Snarare har Sverige utmärkt sig i motsatsen. Nu håller det förvisso på att ändras. Försvaret kommer att rustas upp. Men det är värt att påminna om att de kostnaderna inte på något sätt kommer att vara en överstånden historia när Sverige väl gått med i Nato. Sverige måste långsiktigt och uthålligt betala för ett försvar som uppfattas som trovärdigt. Verkligheten och övriga Natoländer accepterar inget mindre.

För övrigt: när tänker regeringen egentligen skicka Archer-systemet till Ukraina?

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.