Generation Z möter corona

Ledare Artikeln publicerades

Generation z möter corona. Det låter som en rätt häftig thriller. Och i någon mening är det nog det. Det är bara att hoppas att upplösningen slutar någorlunda lyckligt.

 

Vi vet vad corona är. Men alla kanske inte har hört talas om generation z. Det är de som är så unga att fötts efter millennieskiftet. I princip dagens tonåringar. På värderingskartorna är de intressanta. De är den första generationen som inte är mer proggressivt sinnad än den föregående. De utgör ett historiskt trendbrott.

Foto: Gorm,Kallestad

Därmed inte sagt att de är direkt konservativa.. Bilden är mer komplex än så. Men de tror på sparsamhet och på trohet och de kännetecknas av pragmatism och pessimism. De kommer med andra ord att rucka på invanda tankestrukturer i samhället när de väl växer till sig. De bringar en något bistrare sinnesstämning med sig än vad välfärdslandet är vant vid.

Inte minst erfarenheterna av att bli trakasserade och misshandlande utan att vuxenvärlden egentligen ingriper, som vi skrev om 1/11.

Nu under coronakrisen får de en ny erfarenhet. Nu får de se hur samhället successivt stänger ned. Men utan att det verkar finnas mental beredskap för det vare sig hos beslutsfattare eller några andra. De får nog också nys om att Sverige hade en alldeles enormt bra krisberedskap för några decennier sedan men att det där har monterats ned för att man inte trodde att det skulle behövas.

De får se hur deras tidlöst bekväma mor- och farföräldrars generation sitter i teve och radio och beklagar sig över att ha stämplats som gamla och att det är orättvist att just de skall behöva hålla sig isolerade för det är ju tråkigt.

Och snart kommer de av en hel del att döma att få uppleva masskonkurser och mycket hög arbetslöshet.

Många undrar, och med rätta förstås, vad den kommande sociala och ekonomiska krisstämningen kommer bära med sig för politiskt klimat under de närmaste åren. Sverige på andra sidan de här prövningarna kommer sannolikt inte att vara samma land som det var för en månad sedan.

Men kanske än mer betydelsefullt är vad det blir av det grundperspektiv på världen och samhället som dagens unga bär med sig i framtiden. Vad för slags slutsatser dras av allt det här i deras formbara huvuden? Det är ingen vild gissning att det mentala avståndet mellan generation z och deras föräldrar kommer att ha växt sig än större än vad det redan är.

Det är deras tankeströmningar, vilken riktning de än kommer att gå i, som kommer bli bestämmande för svensk framtid i det långa loppet. Det är ingen ointressant fråga.