Annons

Glöm ej allvaret

Efter att allmänheten vant sig vid Corona ökar nu smittan snabbt, vilket kräver en striktare hantering av pandemin. Samtidigt envisas dock regeringen med dess försiktiga strategi ­– oppositionen måste vakna till liv igen.
Publicerad 27 oktober 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Länge var frågan om hur pandemin skulle hanteras en politiskt het fråga. Media granskade kritiskt regeringens vägval, från oppositionen kom krav på en Coronakommission, och på flera håll muttrades det om att regeringen ofta tycktes gömma sig bakom Folkhälsomyndighetens experter.

Men sedan i somras är det som att man har resignerat inför sakernas tillstånd. Inte nödvändigtvis så att regeringens betoning på frivillighet och individers egna ansvar har accepterats som den allena saliggörande strategin. Men det har förvisso funnits stunder då man har kunnat anat den typiska svenska exceptionalismen, tron på att Sverige helt enkelt vet bättre än andra länder. Detta trots att Sverige har avvikit från i stort sett resten av världen, som har hanterat pandemin betydligt striktare.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Annons

Men i takt med att pandemin har kommit att upplevas mer eller mindre som en del av den vardagliga rutinen så har folk även blivit alltmer oförsiktiga. Man har tröttnat på restriktionerna, och steg för steg tänjer man på de begränsningar man tidigare frivilligt försökte följa så gott man kunde. Pandemin normaliseras.

Därav det faktum att pandemin nu ökar igen på flera håll i landet. Bland studenter har smittspridningen ökat kraftigt i samband med bland annat fester och nollningar. I Växjö planerade en av Linnéuniversitetets studentföreningar för en större stor studentfest, som dock ställdes in efter ett kritiskt öppet brev från universitetets rektor och studentkår tillsammans med smittskyddsenheten vid Region Kronoberg.

Som denna tidning skrev om under gårdagen så har pandemin förvärrats i Kronobergs län den senaste tiden med ”påtaglig smittspridning” i en del kommuner. Bara under helgen har hundratrettiosex nya fall konstaterats. Sex personer har avlidit i sjukdomen i länet den senaste veckan – vilket innebär att det är Kronobergs dödligaste Coronavecka sedan juni. Regionen kallar läget på sjukhusen, där det nu är brist på vårdplatser, för ansträngt.

I den internationella tidskriften Politico, som har rankat de europeiska ländernas hantering av Coronapandemin, hamnar Sverige långt ned. Sveriges strategi beskrivs som ett fiasko, och kallas för ett föredöme endast för Corona-förnekande foliehattar.

Intressant nog använder Politico begreppet ”lockdown” (nedstängning) för de nya, hårdare regler som vidtagits i Uppsala efter att pandemin nu snabbt börjat öka kraftigt. Det är ett ordval myndigheterna själva ej vill använda – eftersom reglerna är råd, alltså uppmaningar, om än aldrig så hårda.

Ordvalen är viktiga. Hur man talar om pandemin påverkar hur den uppfattas av allmänheten. Sverige fortsätter skriva på berättelsen om vår egna unika vägs förträfflighet. Trots att pandemin ökar fortsätter vi på samma väg, och den politiska kämpaglöden tycks ha falnat.

Det är uppenbart att det behövs ett nytt grepp. Situationen är fortfarande allvarlig, och även om det är en svår ansträngning så måste vi alla skärpa till oss.

I sitt påsktal påminde konungen folket, med anledning av corona, att ”vandringen är lång och mödosam”. De orden är fortfarande sanna. Ge inte upp än.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons