Annons

Glöm inte bort pojkarna och männen

Jämställdhetsdebatten har länge lagt det huvudsakliga fokuset på frågor som rör kvinnor och flickor. Detta har ofta varit logiskt, sett till den historiska kontexten och hur världen ofta ser ut idag. Men samtidigt får man inte glömma att även lyfta de områden där män halkat efter eller dragit det kortare strået. Dagens jämställdhetspolitiska diskurs behöver breddas. Jämställdhetsfrågor som rör män och pojkar måste få mer utrymme i debatten.
Ledare • Publicerad 31 juli 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Exempel på detta syns bland annat i dagens skola. Idag klarar var femte pojke inte skolan, jämfört med var åttonde flicka. Svensk skola prioriterat elevledd undervisning som missgynnar pojkar, särskilt de från socioekonomiskt svaga hem. Flickorna har i snitt 28,5 högre meritpoäng än pojkarna när de gått ut nionde klass. Samma tendenser syns även när det rör högre utbildning. Hela sextiosex procent av det totala antalet sökande till högskolan var kvinnor och sextiofyra procent av de som examinerades från högskola var kvinnor. Enligt SCB är andelen kvinnor som läst vidare efter gymnasiet femtioen procent, jämfört med trettioåtta procent av männen.

Foto: Henrik Holmberg / TT
Annons

Problemen stannar inte vid utbildningsområdet. Ojämställdheten syns även när man kikar på brottslighet, missbruk och hemlöshet. Män löper långt större risk att fastna i kriminalitet och fem gånger så många män som kvinnor döms för brott. Över nittio procent av de som sitter i svenska fängelser är män. Sett till missbruk lider 7,6 procent av männen missbruksproblem jämfört med 4,6 procent av kvinnorna. Sextiotvå procent av de hemlösa i Sverige är män. I Socialstyrelsens kartläggningar av hemlöshet fann man att de hemlösa männen ofta har varit hemlösa längre än kvinnorna, och att en fjärdedel av männen hade varit hemlösa i minst fyra år. En femtedel av männen i akut hemlöshet bor utomhus. De hemlösa männen har dessutom sämre socialt skyddsnät och tar del av färre statliga stödprogram.

”Tre fjärdedelar av alla självmord begås av män”

Män är också mer ensamma. Hela sjutton procent av männen anger att de inte har en nära vän jämfört med elva procent av kvinnorna. Enligt Forskning & Framsteg (27/9 2018) finns det även en klyfta mellan könen när det rör vem som blir förälder. Tjugotvå procent av 45-åriga män i Sverige har aldrig blivit föräldrar, jämfört med bara tretton procent av de 45-åriga kvinnorna. Män är dessutom mindre benägna att söka vård för sin psykiska ohälsa än kvinnor. Tre fjärdedelar av alla självmord begås av män. Bristen på sociala skyddsnät och stöd kan delvis förklara det.

Slutligen har män oftare yrken med högre dödlighet på arbetsplatsen. Nästan sex gånger så många män dör på sin arbetsplats enligt Arbetsmiljöverket. Nio av tio som dör i en arbetsplatsolycka är män. Unga män är allra mest utsatta för arbetsplatsolyckor och i alla ålderskategorier var fler män än kvinnor utsatta för olyckor.

Dessa är några av de områden där problematiken syns. Dessvärre hör man sällan dessa frågor få det utrymme de förtjänar. Man ska självklart inte minska utrymmet att diskutera angelägenheter som rör kvinnor och flickors situation och ställning. Däremot borde jämställdhetsdebatten breddas och nyanseras. Jämställdhetsfrågan är inte svartvit.

EVIN BADRNIYA

Evin BadrniyaSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons