Annons

Goda lagar gör skillnad

De Växjöflickor som nyligen räddades från att mot sin vilja giftas bort till män i utlandet visar vilken stor betydelse det får när lagar reformeras för att hantera hedersförtrycket. Att saker har börjat röra på sig i uppgörelsen med hederskulturen är glädjande. Men än mer kan göras.
Ledare • Publicerad 24 november 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det uppmärksammas nu i riksmedia hur två tonåriga flickor från Växjö har fått utreseförbud ur Sverige, ett beslut som Förvaltningsrätten tagit efter en ansökan om detsamma från socialnämnden. Utreseförbudet är även något flickorna själva välkomnar.

Annons

Som denna tidning skrivit om tidigare (23/10) så fördes flickorna, nu fjorton respektive sexton år gamla, utomlands förra året för att giftas bort. Men både flickorna och deras mor, som hölls inlåsta av fadern, kunde med hjälp av socialtjänsten och utrikesdepartementet fly hem till Sverige.

För att förhindra att fadern, som också han nu har återvänt till Sverige, återigen försöker sig på att pådyvla sina minderåriga döttrar äktenskap så har de alltså belagts med utreseförbud som skydd.

Det har varit ett återkommande problem i många år att barn bortförs från Sverige för att giftas bort i utlandet. Ofta har det skett under sommarloven – varför deras frånvaro märkts av först i och med att skolan börjat igen.

I denna situation har myndigheter i Sverige tidigare stått ganska handfallna, trots att Ungdomsstyrelsen redan för mer än tio år sedan varnade för att barn- och tvångsäktenskapens utbredda förekomst – då rörde det sig om sjuttio tusen ungdomar som ej själva fick välja fritt vem de gifter sig med.

Foto: Magnus Andersson/TT

Det var först 2018 som riksdagen röstade ja till ett förslag om att Sverige skall sluta erkänna barnäktenskap. Men bättre sent än aldrig.

Men att barnäktenskap ej erkänns stoppar inte i sig att de genomförs. Det var därför välkommet med den ändring i Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) som trädde i kraft i somras. Reformen gör det möjligt för socialnämnden att ansöka om utreseförbud för minderåriga när det finns risk att barnen bortförs till utlandet för att giftas bort, eller för att könsstympas.

”Fallet i Växjö är inte det enda, även på andra håll i Sverige har lagen redan fått tillämpning.”

Fallet i Växjö är inte det enda, även på andra håll i Sverige har lagen redan fått tillämpning.

Att saker nu har börjat röra på sig i kampen mot hedersförtryck betyder dock inte att segern är vunnen. Mer kan, och bör, göras.

Annons

Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö, utvecklade under gården i ett inlägg på Facebook några tankar kring ett lagförslag som drivs av Moderaterna på initiativ av riksdagsledamoten Louise Meijer – ”hedersmotiv för brott bör ge högre straff”. Bland annat skriver han att personer som döms för äktenskapstvång eller barnäktenskapsbrott bör utvisas ur landet.

I dagsläget kan en person som för ut ett barn ur landet trots utreseförbud dömas till upp till två års fängelse, och den som döms för barnäktenskapsbrott kan ges fängelse i fyra år – även detta enligt straffskärpningar som kom på plats först i somras.

Exakta detaljer kring straffskalor och liknande kan givetvis diskuteras. Men kraftiga markeringar vore på sin plats. Inte minst för att skydda de mest värnlösa – barnen.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons