Goliat på Gotland

Aktivisterna som protesterar mot företaget Nordkalks planerade kalkbrytning på Gotland ter sig i vart fall mediealt som vinnare.
Ledare • Publicerad 29 augusti 2012

I går berättade mycket unga demonstranter hur de oroas över den "massiva polisinsatsen" i de gotländska skogarna. Polisens insats beskrevs i medier som en landstigning på ön; 70 man, hästar och specialfordon. Med tanke på att Östersjön saknar militär närvaro må möjligen varje uniformerad insats kunna beskrivas i dylika termer, med tanke på uppdraget natur - ter sig 70-man som ska arbeta i tvåskift i ett flera hundra hektar stort skogsområde knappast överdimensionerad. Och naturligtvis fanns även trendiga dialogpoliser med på färjan från Nynäshamn, som ska tala med dem som tar lagen i egna händer. Ändå kom ordet insatsstyrka att användas, refererande till den nationella antiterroriststyrkan som inte har något alls med uppdraget i Ojnareskogen att göra.

Bilden av David - unga miljöengagerade som strider mot Goliat- det vinstmaximerande företaget som ignorerar miljöskador känns igen. Fältbiologer och medlemmar i Naturskyddsföreningen är nu inte de enda som förundrats över inslag i denna miljöprocess. Även Naturvårdsverket har överklagat Mark- och miljödomstolens dom till Högsta Domstolen. Än en gång agerar också värnare av miljöintresset utifrån Europarättens regler. Det är med hänvisning till bland annat EU art- och habitatdirektiv som Naturvårdsverket reser invändningar mot Nordkalks tillstånd. Att arbete sker i Natura 2000 områden - också en del av EU-miljöskydd - hör också till saken.

Men den som värnar miljörätten måste också hålla sig till korrekta fakta. Demonstranterna värnar inte rättsordningen utan motsätter sig den när domar inte respekteras. Utåt heter det att Nordkalks verksamhet måste avbrytas innan Högsta Domstolen tar ställning till om den ska pröva Mark- och miljödomstolens beslut. Men den domen gäller utformningen av verksamheten som sådan, inte tillstånd för kalkbrytning. Och domstolen slog också fast att tillståndet får tas i anspråk innan domen vunnit laga kraft. Det är vad Nordkalk har gjort. Det är bolaget som följer lag, medan aktivisterna som gått från att demonstrera till att hindra och sedan till att störa bryter lag. Frågan är vem som blir David och vem som är Goliat.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.