GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gör 70-talsläxan om brotten

Enligt SOM-institutet har brott och straff seglat upp som väljarnas viktigaste fråga i det kommande valet. Senaste gången detta hände var år 1979. Det är viktigt att ta med rätt lärdomar från det som skedde då och inte repetera 70-talets misstag.
Ledare • Publicerad 28 juli 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det som hände under 70-talet var att brottsligheten steg under fler år. Enkla manuella jobb försvann och sysselsättningen minskade i flera grupper. Urbaniseringen och inflyttningen till storstäder spädde också på utvecklingen. Utbyggnaden av miljonprogrammen bidrog till att ännu fler flyttade in till tätorter och storstadsregioner, och fler storstadsområden med låg social kontroll dök upp. Alkoholkonsumtionen var högre, och narkotikamissbruket ökade.

Flertal av dessa ganska unika trender har en motsvarighet i dagens samhälle. På kort tid har den svenska befolkningen ökat stort, utan att integrationsförmågan hängt med. Segregationen har därmed ökat på många håll i landet. Antalet människor i arbetsför ålder som inte fullt ut kan försörja sig själva är sannolikt över 700 000 personer. Över 61 områden räknas som särskilt utsatta. Införseln och distributionen av illegala vapen och narkotika är stor och svår att kontrollera.

Vår tid har mycket gemensamt med sjuttiotalet, men kriminalpolitiken bör göras annorlunda.
Vår tid har mycket gemensamt med sjuttiotalet, men kriminalpolitiken bör göras annorlunda.Foto: Stefan Gustavsson/SvD/TT

I skrivande stund står Sverige inför en svår situation. Dödsskjutningarna ökar, gängkriminella rekryterar i hög takt. Rån mot barn ökar, och blir grövre. Sexualbrotten synes ökat, och fler svenskar känner sig otrygga om kvällarna. Utvecklingen märks av tydligt i många svenskars liv, vilket SOM-institutet bekräftar.

Det som behöver göras annorlunda jämfört med 70-talet är framförallt att ta mer hänsyn till brottsofferperspektivet i rättspolitiken. Konsekvenserna av brotten vi ser nu kommer lämna djupa ärr hos offer och hela samhällen. Att ofta efter för kort tid behöva se sin förövare på gator och torg igen väcker obehag, likaså den situation där förövare över huvud taget inte får ett straff på grund av att man inte vågar anmäla eller vittna. Flera offer får men för livet, som de inte alltid får tillräcklig hjälp med. Anhöriga till offret påverkas också, likaså området brottsoffret lever i.

Man måste lära sig läxan från 70-talet och korrigera politiken på de punkter där man för decennier sedan tog en bristfällig bana. Att lära sig från den tid som gått är av enorm vikt när det kommer till att forma den tid som komma skall. Den utveckling som vi ser idag har likheter med den från förr, men på flera punkter är den även mer oroväckande.

Det som sker är inte bara dystra siffror i myndighetsstatistik. Det är riktiga människoliv som begränsas, utsätts och i värsta fall släcks. Den utveckling som lett oss fram till det vi ser idag har pågått under mycket lång tid, och många år har gått förlorade. Men mer tid har Sverige inte råd att förlora. 

Det finns många likheter mellan 70-talet och 2020-talet. Skillnad kan göras om man lyfter fram brottsofferperspektivet mer och för in rätt och tillräckliga åtgärder för att bekämpa kriminaliteten i rätt tid.

Evin BadrniyaSkicka e-post