1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Graciöst vidare till Alexander Bard

SvD kulturs stora intervju med Aftonbladets förra kulturchef Åsa Linderborg i helgen säger mycket om svenskt debattklimat. Men inte enbart i termer av vad många redan har hunnit reta sig på; att Linderborg så graciöst glider från sin tidigare roll som dörrvakt i åsiktskorridoren till kritiker av densamma.

Den aspekten är i och för sig slående när det brännande ämnet Benny Fredriksson kommer upp. Först: ”Det finns en mening jag ångrar i Benny-texten!” och lite senare: ”Äh, jag borde inte ha skrivit Benny-texten alls!”

Om frågan kring huruvida man skulle ha skrivit en text som många antar kan ha bidragit till att driva en människa till självmord inte har varit föremål för mer reflektion än att slutsatsen kan ändras inom tidsramen för en hemma hos-intervju, då verkar faktiskt bearbetningen inte varit så djupgående.

Foto: Terje Bendiksby
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Men sedan glider samtalet över till – Alexander Bard. Han fick sparken från TV:s ”Talang” ”efter att ha uttalat sig nedsättande om svarta människor” som SvD väljer att uttrycka det. Om Linderborg har fått se utskriften av intervjun innan den gått i tryck, vilket ju inte är en orimlig tanke, så har hon godkänt SvD:s formulering om Bard. Den som underförstår att han är rasist.

Hennes kommentar är i alla fall helt i linje med en sådan förmodan. Hon tycker det var rätt att sparka Bard - men att det är synd att texterna om hans åsiktsbrott kommer att vara så förutsebara: ”Att skriva om Bard tar 40 minuter, så man gör det i stället för att ägna sig åt den stora frågan: varför växer populismen i så många länder?”

Linderborg tar alltså som något helt givet att Bard representerar populism. Samtidigt som hon försäkrar hur försiktig hon blivit med att hänga ut människor.

Vid den punkten handlar det inte längre enbart om Åsa Linderborg utan även om Svenska Dagbladet eller för den delen svensk journalistik. Varför ställs ingen kritisk fråga?

Varken Linderborg eller de två frilansande intervjuarna på Svenska Dagbladet inser att de opererar i samma febriga omständigheter som drev fram tragiker i metoo-processerna. Att de på samma självklara vis bildsätter på ett sätt som passar in i rådande stämningsläge, det läge som tas som självklart i branschen. Att samma brist på medial reflektion som låg bakom uthängningar av X eller Y som sexuell förövare drabbar den som inte följer Black lives matter-rörelsens ilsket blinkande trafiksignaler idag.

Bard protesterade mot den här rörelsens förgivettaganden. Han poängterade om än i grova ordalag ungefär att svarta liksom alla människor har det yttersta ansvaret för sin egen situation och att det faktum att livet är hårt inte är en anledning att inte anstränga sig. Ungefär som en given moderat hade kunnat tycka före Fredrik Reinfeldt.

Men nu är tiderna annorlunda. Den berömda ”flocken” har hittat nya spår att rusa i och sådana som SvD:s kulturredaktion och Åsa Linderborg är så vana att befinna sig i dess mitt att de inte märker att de är det ens när de hävdar att de ställt sig utanför den. Kommer de om några år att graciöst ångra sitt sätt att bedriva Black lives matter-journalistik?

Läs mer

Coronatider

Kronobergarna köper mer sexleksaker i coronatider

Sedan svenskarna uppmanades att jobba hemifrån, har konsumtionen av sexleksaker ökat i hela landet.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Tre anhållna för stöld och skadegörelse i Växjö.

Brott

Fyra anmälningar om misshandel vid bilträff

I samband med en bilträff på Mediamarkts parkering i Växjö har polisen tagit upp fyra anmälningar om misshandel.

Avbetalningsplan

Idrottsförening betalar tillbaka bidrag på 142 000 kronor – fastnade i stickprovskontroll

Både Riksidrottsförbundet och Växjö kommun har ställt krav på återbetalning av bidrag för 2018.

Superettan

Det gick för långsamt, Öster

Öster stiftade bekantskap med ett nytt lag i form av Akropolis. Men jag tror Öster i efterhand är besvikna över att man inte skapade mer mot Samuel Brolin i deras mål.

Kronoberg • Hade relation med patient på psykklinik

Läkare dömd för grovt vapenbrott – kan förlora sin legitimation

En läkare i länet kan få sin legitimation indragen. Skälen är att han dömts för grovt vapenbrott, grov smuggling, haft en kärleksrelation med en patient och bedömts oförmögen att arbeta självständigt.