Annons

Grönblått vore det naturliga

I landstinget och i flera Kronobergskommuner pågår förhandlingar mellan de etablerade partierna för att forma majoriteter som gör att SD inte blir tungan på vågen.
Ledare • Publicerad 17 september 2014

Ett förstahandsalternativ borde vara att alliansen samarbetar med Miljöpartiet. Att rikta blicken mot MP är naturligt då partiet gör en poäng av att stå utanför vänster-högerskalan.

Egentligen är det märkligt att MP i rikspolitiken hamnat så långt till vänster. Förutom att MP socialt är en borgerlig företeelse finns det en idémässig närhet mellan den gröna rörelsen och liberalismen såväl som konservatismen. Betoning av valfrihet, småskalighet och lokalsamhälle gör att man har kunnat mötas i till exempel skolfrågor.

Annons

I Statsvetenskaplig tidskrift lade nyligen forskaren Katarina Barrling fram en intressant aspekt på relationen grönt och blått. På 1980-talet ansågs det nördigt att likt MP:s kärnväljare äta ekologisk mat, sortera sopor, köpa second hand och baka surdegsbröd. Idag är det delar av den borgerliga livsstilen. Miljöpartiet har alltså inte blivit mer borgerligt, utan det är borgerligheten som har blivit mer miljöpartistisk.

Går man från idéerna till den praktiska politiken är den blågröna samvaron mer problematis. Reinfeldts plan var länge att få med MP som en partner till alliansen. Drömmen sprack då Fridolin och Romson valdes till språkrör. Mikaela Valtersson som var ett högeralternativ lämnade politiken.

På lokal nivå har dock Blågröna samarbeten fortsatt. Förra mandatperioden återfanns 20 procent av ”maxiallianserna” här i Småland. Hur det fungerade beror på om man frågar till exempel invånarna i Älmhult eller Uppvidinge. I lokalpolitiken är det ofta personliga relationer som avgör.

SD:s framgångar borde dock göra det mer eftersträvansvärt, och inför väljarna mer försvarbart än tidigare, att forma blågröna samarbeten.

I till exempel landstinget delar alliansen och MP intresset och några vårdideologiska utgångspunkter. Nya regionfrågor om tursim och kultur borde också gå att samarbeta kring. Knäckfrågan är förstås flytten av psykiatrin, och därmed mörknar läget.

Det uppenbara fallet där blågrönt samarbete vore naturligt är Växjö. Om MP var med och styrde Växjö kunde de ju också ta åt sig ära för en miljöpolitisk och identitetspolitisk skyltstad.

Växjömoderaterna är inga dussinmoderater. De kallar varandra hen, anordnar pridefestivaler, efterlyser mer normkritik och driver lokalt en radikal miljöpolitik - visionen om Europas grönaste stad. Dessutom, vilket ofta kommer bort i mediekampanjerna mot Bo Frank, är hans kommun en av dem som i handling tar stort ansvar för att välkomna flyktingar i Sverige.

Knappast någon kommun har så gröna Moderater som Växjö. Och om något stoppar blågrönt samarbete där är det återigen de personliga relationerna.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons