Annons

Gynnsam bevarandestatus är en politisk fråga

Det var inte bara i riksdagen rovdjursfrågan debatterades under gårdagen. Även Dagens Nyheters Hanne Kjöller gjorde ett inlägg på ledarplats där hon försvarar Socialdemokraternas hållning.
Ledare • Publicerad 6 december 2013
Foto: Leif R Jansson / TT

Så här skriver hon: ”I sak är S hållning den enda rimliga. Lika lite som riksdagsledamöter kan förväntas fatta beslut om doser för att häva insulinkoma, kan de bestämma om hur många vargar eller kungsörnar som behövs för att på lång sikt säkra artens överlevnad. Det är frågor för vetenskapen”.

Kjöller vänder sig också mot att miljöminister Lena Ek (C) använder begreppet MVP, minimum viable population, när gynnsam bevarandestatus kommer på tal. MVP avser mycket riktigt kortsiktig överlevnad. Men det hade varit klädsamt om DN förklarat att kort sikt i det här fallet är detsamma som 100 år.

Annons

Dagens nivå på vargstammen är knappt fyra gånger större än den minsta livskraftiga population om 100 vargar som skandinaviska vargforskningsprojektet räknat fram på uppdrag av Naturvårdsverket.

Det är inte så märkligt att bedömningarna om hur stor vargstammen bör vara skiljer sig åt. Av betänkandet framgår att det torde vara ogörligt att på naturvetenskaplig grund avgöra vilken nivå som är betydligt högre än minsta livskraftiga population. Någon kan säga 1 000, en annan 700, en tredje 400, en fjärde 200. Ingen har fel, eftersom alla tagit höjd för MVP.

Kommitténs rekommendation om en dialog mellan berörda myndigheter i frågan är dessutom inte detsamma som att beslutet om gynnsam bevarandestatus ska fattas utanför politiken. Tvärtom framhåller kommittén att det ska ske av riksdagen. Att den komplexa frågan om samexistens mellan människa och rovdjur inte kan jämföras med att en läkare häver insulinkoma med lite druvsocker förstår nog de allra flesta.

Vargkommitténs betänkande begränsar sig inte till biologisk mångfald och konventionskrav, utan lämnar frågan öppen om hur politiken ska balansera intressekonflikter. Mot den bakgrunden är det Socialdemokraterna liksom för övrigt Vänsterpartiet som gått vilse, medan såväl Miljöpartiet som Alliansen gjort det man kan kräva av politiska partier - det vill säga tagit ställning. De gröna föreslår 500 vargar, medan regeringen vill se ett intervall på mellan 170 och 270. Inget parti i riksdagen är veterligen i närheten av de 700 vargar som Hanne Kjöller framhåller som ett riktmärke.

Enligt Vargkommittén ska ett beslut grunda sig på ett vetenskapligt underlag för att uppfylla art- och habitatdirektivets krav. Då är också MVP det begrepp en miljöminister ska hålla sig till. Propositionen är trots allt inte skriven för att blidka en opinionskänslig miljökommissionär, en högljudd djurrättslobby eller en landsbygdsföraktande storstadsskribent - utan för att den ska hålla i en EU-rättslig prövning.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons