GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Håll de kriminella borta från barnen

Polis och socialtjänst larmar om att man ser en stadig rekrytering och återväxt till de kriminella nätverken bland barn och unga. Kriminella riktar sig in på att värva barn och lyckas i oroväckande hög grad. Detta måste få ett slut. Kriminella skall hållas långt borta från landets barn.
Ledare • Publicerad måndag 04:30
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Polisen har larmat om hur de kriminella bland annat använder barn som sina ögon och öron för att bevaka särskilda områden, och hur de har särskilda strategier för att rekrytera just barn. Barn lockas med löften om godis, pizza, dricka och pengar. De kriminella visar upp sina dyra klockor, märkeskläder och skryter om sin makt. De utlovar barnen social status och gemenskap.

Barn rekryteras oftast in på till början småskaliga sätt. Gängen försöker först bygga en vänskaplig relation. De kan i början eller efter ett tag be om mindre tjänster som att barnet skall frakta paket i utbyte mot mat eller pengar. Sedan ökar antalet tjänster och barnet sugs i snabb takt in i kriminell verksamhet. På bara några år kan barnet avancera in i allvarligare uppdrag, som exempelvis narkotikaförsäljning.

Foto: Helena Landstedt/TT

De kriminella kan även ”grooma” barnen genom att aktivt försöka ta sig till roller där de kan påverka och influera barnen. Kriminella har exempelvis infiltrerat ungdomsgårdar, offentlig ungdomsverksamhet och idrottssammanhang där många barn umgås för att kunna nå ut till fler barn. En ytterligare problematik är att de kriminella i flera fall kan vara från barnets bekantskapskrets. Det är inte helt ovanligt att barnet värvas in av ett äldre syskon, en kusin, en granne eller bekanta till dennes syskon. Det är alltså personer barnet redan på förhand kanske ser upp till.

”Barnen hotas och attackeras ifall de inte gör som de kriminella säger.”

Barnen hotas och attackeras ifall de inte gör som de kriminella säger. Det är dessutom svårt att ta sig ur eller hoppa av utan att riskera repressalier mot sig själv eller sin familj. Gängens makt och inflytande skrämmer många till lydnad och passivitet.

Problemet är extremt allvarligt. De kriminella har fått en allt för stor makt över flera områden. De får utrymme att bedriva sin verksamhet och kunna synas för påverkningsbara barn. Områdena måste tas tillbaka. Den kriminella livsstilen skall inte fritt kunna glorifieras och säljas in till barn. Barnen skall kunna vara trygga.

Inledningsvis är det viktigt att de kriminella i så stor utsträckning som möjligt lagförs och blir identifierade av polis. På så sätt kan man mer effektivt sätta stopp för deras aktivitet. Polisen har noterat att områden blir lugnare och tryggare när vissa nyckelpersoner försvunnit därifrån. Ju tidigare en sådan person identifieras, desto mindre tid har denne att påverka andra formbara yngre barn.

Det är även viktigt att det sker en starkare samverkan mellan aktörer i barnets liv. Trots utbredd problematik så matchar inte antalet anmälningar till polis eller socialtjänst det som sker i verkligheten. Det är viktigt att fler anmälningar kommer in och fler barn i riskzon identifieras. Dessutom måste verksamhet som har ansvar för barn inte vara infiltreringsbar för kriminella.

Håll de kriminella borta från barn, helt enkelt

Evin BadrniyaSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.