Håll fast polisen

Regeringen har tillsatt en parlamentarisk kommitté som ska utreda om polisens nuvarande organisation är i behov av förändring. Bakgrunden är de många tecknen som finns på att svensk polis inte är tillräckligt effektiv.
Ledare • Publicerad 10 juli 2010

Huvudfrågan som kommittén kommer att behöva närma sig är om länspolismyndigheterna bör slås ihop till en central myndighet. På den frågan finns inget enkelt svar. Internationellt finns det både decentraliserade och centraliserade poliskårer som fungerar bra. Effektivitet kan uppnås i bägge systemen.

En faktor som är viktig att kommittén tar hänsyn till är värdet av att det finns ett synligt ansvar för polisverksamheten också ute i provinserna. Systemet med länspolismästare har haft en fördel i att ansvaret för en av de mest centrala samhällsfunktionerna funnits nära medborgarna. Det vore bra om den erfarenheten kunde lyftas in i en eventuell ny organisation.

I dagsläget finns det skäl att tydliggöra behovet av en synlig och yrkeskunnig poliskår i hela landet.

Myndigheten för samhällsberedskap (MSB) föreslog för inte länge sedan att räddningstjänst, lättare ambulansverksamhet och polisiära uppgifter på landsbygden skulle skötas av en trygghetsvakt. Det förslaget är svårt att inte tolka som ett öppnande för en B-polis.

En sådan utveckling skulle vara högst ovälkommen eftersom det finns lika stort behov av professionella poliser på landet som i storstäderna. För landsbygdens invånare handlar det om rättstrygghet. Men det finns också fog att påstå att en svagare polis på landsbygden skulle underlätta för organiserad kriminalitet att växa sig starkare i Sverige.

Just nu pågår något av en grön våg inom brottsligheten. Knarkhandeln riktad mot landsbygden har blivit mer välorganiserad, kriminella MC-gäng med självaktning äger alla minst en avstyckad gård någonstans i obygden, och öppnare gränser har lett till återkommande stöldräder där internationella ligor rensar lador och garage på maskiner och verktyg som säljs i utlandet.

Kronoberg har exempel på alla dessa fenomen.

Om utvecklingen mot allt tyngre kriminalitet på landsbygden får fortgå samtidigt som polisen överger alltfler kontor och flyttar både ansvar och kompetens till storstadsregionerna, då kommer svensk landsbygd snabbt att börja upplevas som otrygg.

Därför är det en viktig uppgift för alla politiker som representerar landsbygdslän som Kronoberg att idogt slå vakt om polisens regionala förankring.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.