GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hamas eskalerar för egen vinning

Konflikten mellan Israel och de palestinska terroristerna har de senaste dagarna resulterat i döda och skadade. Framförallt civila har blivit offer för raketerna och den moteld som skett.
Ledare • Publicerad 14 maj 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Efter en utdragen juridisk strid beslutade israelisk domstol för en vecka sedan att palestinier skulle vräkas från bostäder som de inte äger i ett omstritt bostadsområde i östra Jerusalem. Konflikten om palestiniernas uppehållstillstånd och bostäder överskuggades snabb av den omfattande offensiv som terrorgruppen Hamas inledde under dagarna som följde. Israeliska städer har blivit angripna med raketer och missiler. Militären har i omstridda områden blivit beskjutna. Svaret var vad som numera kan förväntas. Israeliska militären har på senare år mött hårt med hårt samtidigt som Hamas blivit allt mera aggressiv.

Foto: Khalil Hamra

Att det skulle bli oroligheter i slutet av den muslimska fastemånaden var att vänta. Det har varit oroligt och Hamas har uttryckt sig hotfullt igen efter att hållit låg profil under pandemin. I slutet av förra året noterade dock israeliska medier hur olika militanta grupp i Gaza, såsom Hamas och Islamska Jihad, för första gången koordinerat raketavfyrningar med varandra.

Militären befarar att det finns lager med tusentals raketer som smugglats in från Iran. Efter konflikterna i Jerusalem såg islamisterna tydligen sin chans att spela offer och avfyrade vad de hade till hands. Enligt den Israeliska försvarsmakten har över femton hundra raketer skickats mot israeliska områden de senaste dagarna. Hamas säger att de skjutit iväg några hundra raketer. Som svar har Israel angripit personer och byggnader som kopplas till miliserna i Gasa.

En bidragande del till svårigheten att få till en vapenvila eller bestående fred är hur splittrade palestinierna är i sin syn på Israel. Vissa söker fredliga lösningar men andra, som grupper som nu attackerar israeliska civila, försöker bräcka varandra i aggressivitet. Den interna maktkampen mellan extrema grupperingar är en starkt bidragande faktor till att konflikten inte trappas ned.

”Den interna maktkampen mellan extrema grupperingar är en starkt bidragande faktor till att konflikten inte trappas ned.”

Hamas har det senaste decenniet tagit ett järngrepp om Gaza och har makten över den palestinska myndigheten där. För att behålla makten försöker de inte bara bekämpa fredssökande personer inom den egna gruppen utan även framstå som ett så stort hot mot Israel som möjligt. I omvärlden är de enda som numera stödjer deras kamp Iran, som sammanträffande nog är en stor tillverkare av raketer och missiler.

De palestinska territorierna, Gazaremsan och Västbanken, har slitits itu av en maktkamp mellan olika militanta och antisemitiska organisationer. Att Sverige fortsätter skicka miljardbelopp till Gaza i den här situationen är tanklöst. Sverige behöver granska och utvärdera det bistånd som skickas till organisationer i de palestinska områdena.

Det är inte rimligt att svenska skattebetalare bidrar till verksamheter som inte erkänner Israels rätt att existera och som stödjer det korrupta och våldsbejakande styret i Gasa.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer