GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Handel med diktatur är inte fri

Västvärldens beroende av Kina behöver granskas. På några få decennier har världshandeln ritats om och Kina har blivit en maktspelare. Att en diktatur skaffar sig sådant inflytande får konsekvenser.
Ledare • Publicerad 28 oktober 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Handelskriget mellan USA och Kina fortsätter. En oro över vad som komma skall lär ha spelat in i Volvo Cars svenska börsnotering i dag. Det kinesiskt ägda bolaget kan möjligtvis parera en del av den kritik som riktas mot den kinesiska industrin. Med svenska delägare tillkommer det striktare regler och mer transparens. Det är ett steg i rätt riktning. För Kina ser inte ut att ta sig ur blåsvädret i första taget.

Specifikt för Sveriges del handlar konflikten dels om säkerhetshot och dels om brott mot mänskligheten. Kina använder cyberattacker och industrispionage för att tillskansa sig fördelar och känslig information. Landet har fängslat svenska medborgare som Gui Minhai och förpestar regionen med militära övertramp och terrorisering av minoriteter. Xinjiang, Kashmir, Hongkong, Sydkinesiska havet och Taiwan är alla måltavlor för Pekingregimen.

Foto: Andy Wong

Att man har betänkligheter är fullt rimligt. Men detta är inte ett litet isolerat land utan inflytande. Det är navet för världsekonomin.

I december är det tjugo år sedan Kina godkändes som medlem i Världshandelsorganisationen, WTO. För landets ekonomiska reformatorer blev medlemskapet en gyllene biljett till rekordhög tillväxt och mångmiljardärer kom fram på rullande band. Utvecklingen har sköljt världen i billiga varor. Men det är värt att rikta blicken in i landet som länge varit slutet.

Förläggaren Gui Mimhai gjorde sig ökänd i kommunistpartiets ögon genom att publicera exposéer över den inre kretsens förehavanden. Tyvärr bygger mycket av den genren på lösa rykten, men i höstas kom en självbiografi på engelska av en av de centrala aktörerna som nu kommit i onåd.

Affärsmannen Desmond Shum beskriver i boken ”Red Roulette” sin familjs relation till kommunistpartiets toppskikt och framför allt till den tidigare premiärministern Wen Jiabao, som var en politisk nyckelspelare i utvecklingen efter millennieskiftet.

”Det är fel att applicera västerländsk förståelse för hur Kinas ekonomi fungerar.”

Även om motorn i den kinesiska ekonomin har varit entreprenörer och utländskt kapital har inget kunnat ske utan medgivande från mäktiga personer inom kommunistpartiet. Sedan Xi Jinping tog över har makten koncentrerats och åtminstone utåt sett har korruptionen bekämpats. Men det handlar snarare om att rensa ut konkurrenter och kritiker.

Den kinesiska ekonomin verkar i en kultur av korruption och lojalitet till partiet. Kulturkrockar i närmandet mellan Kina och väst har bland annat visats genom de samtal som svenska tidningar och journalister fått efter att ha riktat kritik mot regimen och dess övergrepp.

Enligt Shum fick han själv ett vädjande telefonsamtal när publiceringen närmade sig. På andra änden var hans fru Duan Weihong. Hon var tidigare en av Kinas mäktigaste kvinnor men har sedan 2017 varit en av många som kidnappats av regimen.

Det är fel att applicera västerländsk förståelse för hur Kinas ekonomi fungerar. Frågan är hur nära man vågar komma diktaturen i väntan på att dess välvilja vänds till hänsynslöshet. Peking är inte Gnosjö. Man skall inte tro något annat.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.