Annons

Hejda de kalla fallen

Dödsskjutningar och skjutningar i allmänhet har ökat de senaste åren, samtidigt som uppklaringsförmågan inte hängt med. Enligt Svenska Dagbladet kan det bli så att Sverige vid slutet av 2022 nått över 300 till följd av gängmord sedan 2015, samtidigt som uppklarningen av dessa mord sjunkit. Frågan om brottsuppklaring måste få större utrymme.
Ledare • Publicerad 3 augusti 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

En kartläggning från 2021 illustrerade vidden av problemet. Av de 385 skjutningar som anmäldes 2020 så ledde bara 53 procent av dessa till fällande domar som vann laga kraft. Detta väcker stor oro då varje skjutning där gärningsman inte identifieras ökar risken för att gärningsmannen begår ännu en skjutning. När man inte lyckas lagföra gärningsmän och nyckelpersoner i de gängkriminella miljöerna, ökar även deras möjligheter att rekrytera fler till sin verksamhet. Allt detta gör att våldet eskalerar ännu mer.

Antalet “kalla fall” hos polisen har ökat de senaste åren. Med “kalla fall” menas fall som är ouppklarade. Sveriges Radio rapporterade i maj om hur gängmorden nu upptog hela två tredjedelar av polisens kalla fall-grupper. Ju fler kalla fall-mord som hamnar på polisens bord, desto mer betungande blir arbetet för polisen.

Annons

Utöver allt detta finns en utbredd tystnadskultur, särskilt i de områden som drabbas värst av skjutningarna. Om vittnen inte finns eller ingen träder fram för att vittna, blir brotten ännu svårare att lösa. Polisen får då väldigt lite att jobba med. Oftast är brotten svårlösta då de sker utomhus, ofta efter mörkrets inbrott och med diffusa motiv. Vittnen blir i flera fall en helt avgörande nyckel.

Foto: Pavel Koubek/TT

I nuläget sker det fler skjutningar än polisen har resurser för att lösa. Detta är ett enormt samhällsproblem som eldar på en redan oroväckande våldsspiral. Ju fler fall som inte lyckas lösas, desto mer belastas polisen och desto fler resurser behöver läggas på dessa fall. Detta kommer drabba förmågan att klara upp andra brottstyper och hjälpa brottsoffer utanför den gängkriminella miljön.

”I nuläget sker det fler skjutningar än polisen har resurser för att lösa”

Det är därför viktigt att man i debatterna om brott och straff lyfter vikten av brottsuppklaring. Om inte brotten klaras upp, så får man inte samma nytta av de straffskärpningar och dylikt som man gjort de senaste åren. Utöver att man måste se till att tillräckliga resurser finns på plats, måste man se till hur man kan effektivisera arbetet med de resurser man har idag och lyssna in de som jobbar närmast brotten. Polisen måste dessutom få bättre och effektivare medel i kampen mot brottsligheten.

Brottsuppklaringen är ett av de viktigaste uppdragen ansvariga myndigheter har att göra med. Det är ett tungt ansvar de har mot medborgarna. En otillräcklig nivå av uppklaring kommer öka känslan av otrygghet och minska allmänhetens förtroende och tillit till staten och svensk polis. Om inte utvecklingen vänds, så kommer det bli ännu värre i framtiden.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons