GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hellre omstart än återgång

Omstartskommissionen understryker behovet av reformer efter Cornapandemin, men slutrapporten missar målet.
Ledare • Publicerad 18 augusti 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Sydsvenska Industri- och handelskammaren konstaterade strax före jul att tillverkningsindustrin i Kalmar län inte hade återhämtat sig efter finanskrisen 2008.

Tre månader senare började världen att skaka av coronapandemin.

Det vittnar om behovet om att inte bara reparera utan också att bygga nytt. Att gå från krisåtgärder till reformer.

Om den av regeringens beställda Jämlikhetskommissionen för en vecka sedan föreslog återinförda kapitalskatter, högre skatter på arbete och nya regleringar av bostadsmarknaden presenterar den av Stockholms handelskammare finansierade utredningen Omstartskommissionen en rad förslag i motsatt riktning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är i sak intressant. Rapporten är författad av namnkunniga svenska forskare som Finanspolitiska rådets förre ordförande Lars Calmfors. De har arbetat självständigt, ungefär som statliga utredare. Just ordet kommission är valt för att föra tankarna till en utredning av statlig dignitet.

Det är det senaste, men varken första eller sista, exemplet hur hur privatfinansierade utredningar får större betydelse. En orsak är att ett vakuum fylls. Statliga utredningar har politiserats. Dess roll som brobyggare mellan partier i riksdagen har också minskat.

Omstartskommissionen presenterar en rad intressanta förslag, men det ekonomistiska perspektivet färgar också materialet likt den del av den svenska borgerligheten som varit mer intresserad av ekonomisk frihet än exempelvis familjens frihet.

Obligatorisk förskola är ett typiskt sådant förslag som tas upp. Där hamnar kommissionen intressant nog på samma slutsats som jämlikhetsutredarna. Liberala ekonomer ser förskolan i termer av ekonomisk tillväxt. Vänstern ser den som ett verktyg för jämlikhet och arbetsmarknadsdeltagande. Barn och familjevärden väger lättare.

Storstadsperspektivet är inte uttalat men skymtar fram när högre bensinskatter förespråkas och – framför allt – när forskningen i Sverige föreslås koncentreras till de stora universiteten.

De regionala lärosätenas funktion ska reduceras till motorer för den regionala arbetsmarknadens utveckling. Också på denna punkt finns det ekonomistiska perspektivet. Akademin motiveras som tillväxtfaktor.

Nej, privata utredningar kan inte ersätta det historiskt erkända svenska utredningsväsendet. Men de är goda komplement. Och av många av reformförslagen i Omstartskommissionen lär vi få se mer av än av de åtgärder som Jämlikhetskommissionen presenterade.

Martin TunströmSkicka e-post