Annons

Helt rätt av Liberalerna

Helt rätt av Liberalerna. Partiledare Johan Pehrson har klarlagt en av partiets positioner inför höstens budgetförhandlingar: Stödet till ”etniska organisationer”, alltså i princip invandrarföreningar, skall strypas i de fall man ser att dessa beter sig destruktivt.
Ledare • Publicerad 11 augusti 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det handlar inte bara om att de ibland agerar på ett sätt som eldar på etniska konflikter. Det finns också misstankar och avslöjanden om att en del av dem verkat på uppdrag av främmande makt.

Annons

Pengar skall i stället fasas över till föreningar som är bra för integration men inte själva definierade av en viss etnicitet. Detta som ett led i en ”ny bidragslinje”. Allra helst vill Pehrson helt skrota medel till etniska föreningar, dock med eventuella undantag för nationella minoriteter.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)Foto: Ali Lorestani/TT

Pehrson pekar också på att Riksrevisionen har haft allvarliga anmärkningar på fiffel med bidragen hos stora delar av föreningssverige. I värsta fall går pengarna till verksamhet som är direkt motstridigt avsikten med dem.

Men frågan bör ju faktiskt ställas, liksom Pehrson gör, varför pengar över huvud taget skall gå till etniska föreningar. Vad är poängen?

”Begrepp som segregation och parallellsamhällen viftades bort som illojala fantasier.”

Hela idén med att finansiellt uppmuntra invandrare att leva vidare i sin ursprungskultur är från en svunnen tid, en tid då integrationspolitiken var både grumlig och pompös. Det svenska samhället tänktes vara så fantastiskt att det på en och samma gång skulle uppmuntra invandrargrupper att förbli vid sina kulturer och integrera dem i en slags svensk överkultur. Begrepp som segregation och parallellsamhällen viftades bort som illojala fantasier.

Vill man vara sådan skönjer man i djupet av detta inte alls något välkomnande utan i stället en utstötningsreflex: Ni får absolut vara svenskar men inte egentligen. Inte på riktigt. Ni skall bevaras som eviga invandrarsvenskar.

Viljan att träffas under former som knyter an till en ursprungsgemenskap är det inget fel på. Det gör väl även utvandrade svenskar i andra länder. Men det är ju inte direkt orimligt att de står för kostnaderna för sådana arrangemang själva. Man kan också tänka, att om inte intresset för sådant umgänge finns med mindre än att någon annan betalar, så är konceptet inte så mycket värt.

Förhoppningsvis kommer Liberalerna få fullt gehör för sin position. Och fullt ut innebär det i så fall att alla statliga medel till etniska föreningar dras in. Då återstår endast kommunala bidrag för dessa. Borgerliga majoriteter i kommunerna som envisas med att sända skattemedel till dem kommer få det svårare att förklara sig.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons