1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hybridförsvar behövs

För att bemöta hybridkrigföring krävs hybridlösningar.

Det är inte ett avancerat koncept: kan man försvaga en fiende utan att behöva möta dennes krigsmakt fortsätter man med den strategin. Hybridkrigföring är en metod för att påverka och skada andra utan att behöva ta de risker som reguljär krigföring förknippas med. Den som kan få till en gråzon av tvivel skapar handlingsutrymme åt sig och krigströtthet åt motståndaren. Den som träffat på en sociopat vet hur sådant fungerar, målet är att man skall börja ifrågasätta sig själv och sin intuition så att personen kan fortsätta med vad den nu försöker uppnå.

Rikspolischefen Anders Thornberg använde sin stund i Högfjällshotellets rampljus åt att sudda ut en gråzon: fram tills regeringen förklarar att landet befinner sig i krig råder fred, och i fredstid är det polisens uppgift att upprätthålla ordningen. Dock har den ökade gråzonsproblematiken inneburit att polisen bör få utökade möjligheter att ta hjälp av försvarsmakten. För trots att vi inte befinner oss i krig, kan andra betrakta sig som stridande mot oss. 2018 lade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till en utdragen och eskalerande gråzonsproblematik som ett av sina fem typfall för angrepp mot Sverige.

Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Det finns redan en politisk enighet kring att försvaret i vissa fall, och under vissa förutsättningar, tillåts bistå polisen i dess arbete. En av ramarna är att försvarets personal inte får användas i situationer där våldsutövning kan tänkas bli aktuell.

Militärpoliser är konkret hybrid som dock enbart är verksam inom försvarsmakten.
Foto: Johan Nilsson/TT

I polisregion Syd, där Kronoberg ingår, har operation Rimfrost varit en sådan unik insats där polisen tagit hjälp av försvarsmakten. Specifikt för att kunna analysera sprängämnen. Den typen av samarbeten kommer att behöva fördjupas och breddas. Polisen är dimensionerad för att hantera samhällets egna, så att säga naturliga, svårigheter. Och problem kring nyrekryteringar, bland annat antagningar till polisutbildningen i Växjö, har gjort att resurserna är tunt fördelade även för den uppgiften. Tvingas man hantera och utreda gråzonshändelser innebär det en forcerad belastning som rimligen inte skall ligga på polisen ensam.

Förmågan att möta hybridkrigföring i form av gråzonshändelser måste förbättras. Det finns utländska aktörer som arbetar för att underminera vårt samhälle. De spionerar på svenska företag för att skada vårt ekonomiska oberoende, något som Säpo-chefen Klas Friberg varnade för tidigare under rikskonferensen i fjällen. Han varnade också för att medvetenheten om detta bland privata företag behöver bli bättre.

Att möta hybridkrigföring är inte lätt, det är precis därför metoden blivit så populär. Operationer i gråzonen faller sällan in under terrorlagar och det är sällan man får uppleva en förlösande demaskering av aktören bakom. Men tar man inte kampen kommer man att få se vårt samhälle vittra sönder inför ögonen på oss. Mycket tid har förspillts för att upprätthålla vattentäta skott mellan försvarsmakten och polisen.

Läs mer

Superettan

Öster förlorade mot nykomlingen: ”Spelar vi om matchen 100 gånger vinner vi 95”

Östers IF förlorade hemmamatchen mot Akropolis IF med 1-0 efter att Christian Sivodedov gjort matchens enda mål i den första halvleken.

Avbetalningsplan

Idrottsförening betalar tillbaka bidrag på 142 000 kronor – fastnade i stickprovskontroll

Både Riksidrottsförbundet och Växjö kommun har ställt krav på återbetalning av bidrag för 2018.

Superettan

Det gick för långsamt, Öster

Öster stiftade bekantskap med ett nytt lag i form av Akropolis. Men jag tror Öster i efterhand är besvikna över att man inte skapade mer mot Samuel Brolin i deras mål.

Tingsryd

Förhöjd brottsaktivitet kring väg 120

Polisen uppmanar boende att vara uppmärksamma och komma in med tips.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Båt i brand på land.

Kronoberg • Hade relation med patient på psykklinik

Läkare dömd för grovt vapenbrott – kan förlora sin legitimation

En läkare i länet kan få sin legitimation indragen. Skälen är att han dömts för grovt vapenbrott, grov smuggling, haft en kärleksrelation med en patient och bedömts oförmögen att arbeta självständigt.