Annons

I går fick Sverige en opposition

Det sägs att riksdagen fått mer makt beroende på att regeringen är i minoritetsställning. När parlamentets största parti bygger upp ett nytt lag inför valet 2014 hämtas dock de två mest centrala företrädarna utanför de folkvaldas skara.
Ledare • Publicerad 24 februari 2012

Partiledaren Stefan Löfven, som själv inte sitter i riksdagen, ersätter nu Håkan Juholts parhäst, den ekonomisk politiske talesmannen Tommy Waidelich med överdirektören på Skatteverket, Magdalena Andersson. Det blir således Magdalena Anderson som blir Socialdemokraternas skuggfinansminister och som ska ta debatten med Anders Borg- som för övrigt själv inte sitter på ett folkvalt mandat.

Att den politiska debatten således flyttar från riksdagens kammare minskar inte väljarnas möjligheter att tillgodogöra sig argument. Debatten sker ju i dag i så många andra forum, i tv, radio, på debattsidor och via sociala medier. Däremot urholkar det långsiktigt riksdagens auktoritet. När Göran Persson hämtade sina ministrar utanför de folkvaldas skara sjönk statusen på hans egen riksdagsgrupp. En förändrad succession gjorde ledamöterna som fått väljarnas men inte statsministerns förtroende mindre intressanta.

Annons

Till saken hör att såväl Löfven och Andersson är orutinerade som folkvalda politiker, även om båda har lång erfarenhet av kvalificerat arbete inom den socialdemokratiska rörelsen och som Andersson från den centrala statsförvaltningen. Om Håkan Juholt bytte ut rutinerade företrädare mot orutinerade formar Löfven ett mer nygammalt lag.

Magdalena Andersson tjänade partiet under Persson och Sahlin-tiden. Mikael Damberg får en central position som riksdagens gruppledare. Utrensning kallas det dock i andra partier när gruppledare byts ut i demokratisk ordning och då av sina egna riksdagskollegor. I Socialdemokraterna (och Moderaterna) verkar ordningen vara den motsatta. Partiledningen utser de folkvaldas gruppledare. Det ger faktiskt signalen att ledamöterna är i partiets tjänst och inte folkets främsta företrädare som grundlagen föreskriver.

Stefan Löfven gör till skillnad från sin företrädare inte bara omsorgsfulla förändringar av laguppställningen, utan också av den politiska linjen. Under de första veckorna på arbetet är det näringspolitiken som uppmärksammats. De första uppmärksammade uttalandena om att näringslivet inte är något särintresse sätts nu in i ett större sammanhang med besök på innovationsföretag och krav på energisamtal med regeringen. Konturerna på den nya politiken blir allt starkare. Magdalena Andersson valde till skillnad från sina företrädare att berömma regeringen för de stabila statsfinanserna och arbetslinjen. Striden ska inte ske om de sakfrågor där regeringen har som allra höst trovärdighet.

I går fick Sverige för första gången på några år en opposition.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons