GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ignorera inte ambulansvåldet

Hot och våld mot ambulanspersonal ökar. År 2005 uppgav 38 procent av ambulanspersonal att de hade utsatts för hot, trakasserier och våld. Bara 17 år senare hade den siffran skjutit upp till hela 92 procent, enligt undersökningar från Ambulansförbundet. Enligt TV4 har dessutom de allra allvarligaste händelserna som anmälts till Arbetsmiljöverket fördubblats på bara fem år.
Ledare • Publicerad 7 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ambulanspersonal har i media delat med sig av flera alarmerande berättelser som illustrerar vidden av problemet. En berättade exempelvis om hur anhöriga betett sig hotfullt, hoppat in i ambulansfordonet och riktat knytnävsslag mot ambulanspersonalen. Andra har fått motta dödshot av anhöriga när de omhändertagit en patient. I ett annat fall fick en ambulans sina rutor sönderslagna vid en utryckning. Personal har även rapporterat om fall där de förföljts när de kört skottskadade till sjukhus. I de flesta fall är det patienten själv som är hotfull eller våldsam.

Ambulanspersonal arbetar i extremt stressfyllda situationer till att börja med. Deras yrke är till sin natur riskfyllt och ibland oförutsägbart. De behöver rycka ut alla tider på dygnet, i alla olika väder och till alla möjliga olika platser. Ambulanspersonalen är dessutom oftast ensamma vid utryckningarna. Att vid sidan av detta behöva motta hot, våld och trakasserier eldar på en redan pressad situation.

I vissa fall finns det en risk att händelserna sätter sina spår hos personalen, och leder till en ökad oro och stress. I de allvarligare fallen kan det leda till att personalen utvecklar sömnbesvär, utbrändhet eller PTSD. Situationen påverkar även de som skall motta vården. I de värsta fallen kan incidenter som dessa resultera i att själva patienten ges sämre vård.

”Personal har även rapporterat om fall där de förföljts när de kört skottskadade till sjukhus”

En ambulanssjukvårdare uppger i tidningen VGR Fokus att han känner att respekten till viss del försvunnit de senaste åren. Flertal andra yrkesverksamma uppger att de upplever att attityder mot blåljuspersonal i allmänhet försämrats, och då även mot ambulanspersonal. Det lär dessutom finnas mörkertal i statistiken, då ambulanspersonal på senare år vant sig vid en högre tolerans för vad de behöver utstå enligt en ambulanssjuksköterska som intervjuades i DN (31/10 2022).

Foto: Johan Nilsson/TT

Det säger något väldigt illavarslande om samhällsutvecklingen när situationen eskalerar så drastiskt på mindre än två decennier. Ambulanspersonal utför ett ytterst viktigt arbete och deras insatser är utan överdrift på liv och död. Den normförskjutning som syns på området måste tryckas tillbaka, för den försämring som syns nu kan inte få normaliseras mer.

Det är välkommet att straffskärpningar skett de senaste åren när det rör hot och våld mot blåljuspersonal. Men det är tydligt att ambulanspersonalen behöver ännu mer stöd och bättre verktyg, och att situationen behöver långt mer fokus. Den negativa utveckling som synts sedan 2005 kan inte få befästa sig mer.

Evin BadrniyaSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.