Annons

Illavarslande 1:a maj-besked

Det där med att Socialdemokraterna ställer in sina första maj-tåg på grund av coronaviruset går förstås att göra sig lustig över så här på en högertidnings ledarsida. Tänk att de inte får demonstrera mot sig själva i år, höhö. Har de verkligen haft fler än 499 deltagare någon gång sedan 1981, höhö. De skyllde på corona för att slippa visa hur få som ändå skulle dyka upp, höhö.
Ledare • Publicerad 27 mars 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Jonas Ekströmer

Och så vidare. Det går att koka ihop rätt mycket.

Men faktum är att det är ett illavarslande tecken. Oavsett om man är socialdemokrat eller inte.

Annons

Regeringen har som bekant satt ett tak på tillåtna folksamlingar på 500 personer. Detta på inrådan av Folkhälsomyndigheten. Det är därför Socialdemokraterna ställer in sina tåg. Vi kan utgå ifrån att de inte gärna gör det. Första maj är den dag då de tillåts dominera Sveriges offentliga rum. Andra partier, Vänsterpartiet inkluderat, kommer inte i närheten av liknande mediala gratispoäng någon gång.

Men på hur många platser i Sverige kommer man upp i över 500 personer i tåget? Absolut inte alla. Det finns massor av orter i Sverige där man definitivt är färre men där entusiasmen å andra sidan mycket väl kan vara högre än i större städer.

Så varför gör man helt enkelt inte en urskiljning? Har tåget på vissa orter men inte på andra? Partiets funktionärer vet mycket väl vilka samhällen som inte kommer uppbringa mer än 500 deltagare men där de aktiva gärna vill ha ett tåg.

Förklaringen kan inte gärna vara annan än att partiets ledning inte vill ta risken. Det där med 500 personer är ett i det närmaste unikt högt tak med europeiska mått mätt. Sannolikt tror Socialdemokraterna att det är oklokt att låta nästan så många människor vara tätt samlade. Och eftersom man inte vill låta förstå vilket tak man egentligen tycker är rimligare ställer man in allting överallt.

Men då blir frågan: Om det regeringsbärande partiet inte litar på Folkhälsomyndighetens rekommendationer, de rekommendationer som de själva omvandlat till formellt förbud, vad säger det om Folkhälsomyndighetens trovärdighet i Rosenbad?

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons