Annons

Inga bidrag till kamratuppfostran

Regeringen drar in det statliga stödet till de så kallade riksinternaten; Grennaskolan, Sigtuna humanistiska läroverk samt Lundsbergs skola. De ska i framtiden inte heller få ta ut avgifter för undervisningen. Utbildningsminister Jan Björklund menar att det handlar om en anpassning till de regler som gäller för alla friskolor.
Ledare • Publicerad 11 december 2013
Foto: Linn Malmen / TT

Det är i sig riktigt att spelreglerna ska vara lika för alla. Samtidigt säger tajmingen att regeringens beslut är något som riksinternaten dragit över sig själva. Inte ens tidigare Socialdemokratiska regeringar avskaffade riksinternatens specialställning. Nu finns inte länge något politiskt stöd.

Det är svårt att se någon annan förklaring än att de uppmärksammade nollningsriterna och kamratuppfostringstraditionerna har tagit bort alla argument för att bevara och skydda riksinternaten. Inblickarna vi fått i dessa miljöer visar inte något ärevördigt, utan något primitivt och bisarrt. Löjeväckande om det inte vore för att barn for illa.

Annons

Det kommer alltid finnas människor som vill att deras barn ska gå i den typen av skolor. Föräldrar bör så långt som möjligt också kunna välja undervisningsform till sina barn i enlighet med den anda som barnkonventionen uttrycker. Men det bör inte alltid ske med skattebetalarnas medel. Skatt betalar vi för gemensamma nyttigheter.

I alla andra sammanhang skulle det för övrigt ses som ett mycket stort ingrepp att under lång tid skicka bort omyndiga barn från sina föräldrar till miljöer som präglas av en frånvaro av vuxna.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons