Annons

Inga experiment med svensk ekonomi

Sverige toppar listan över utveckling i drygt 40 av världens största ekonomier. Det är det brittiska revisions- och konsultföretaget PWC som dragit slutsatsen utifrån ett index som bygger på bland annat ekonomisk stabilitet, tillväxt, social utveckling, lagstiftning, miljö och hållbarhet.
Ledare • Publicerad 8 februari 2014
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Man ska inte dra för stora växlar på enskilda undersökningar, men även i OECD:s välståndsliga ligger Sverige högt. Rankingen bygger på köpkraften hos ländernas invånare. Här används ofta 1970-talet som referens, och då blir bilden att Sverige fallit från fjärde till nionde plats. Men då glöms ofta bort att vi under senare år återhämtat oss från plats 15 i början av 1990-talet.

Att peka på att Alliansens ekonomiska politik varit framgångsrik är trots internationella bedömningar förenad med vissa pedagogiska utmaningar. Andelen sysselsatta ligger kvar på samma nivå som 2006, förklarade professorn i nationalekonomi tillika VD för Institutet för Näringslivsforskning Magnus Henrekson under ett seminarium arrangerat av Axess på Engelsbergs Herrgård i Västmanland.

Annons

Utfallet ska ses i ljuset av den ekonomiska kris som särskilt drabbat Europa, men också sättas i relation till att Sverige har haft en exceptionellt snabb befolkningsökning under 2000-talet. Vi har haft ett födelseöverskott på 200 000 sedan 2002 och haft en nettoinvandring på en halv miljon. Henrekson formulerar alliansens bedrift så här i den artikel han skrivit i senaste Axess Magasin: ”trots en snabbt stigande befolkning såväl totalt som i yrkesaktiv ålder har sysselsättningen hängt med befolkningsökningen.”

Få länder i världen kan mäta sig med Sverige i det avseendet.

Man vinner dock inga val på 100-punktsprogram utformade av ekonomiprofessorer, för att knyta an till Lindbeckkommissionen som i stort sett genomförts sedan 1990-talets kris. Fördelen för Alliansen är att väljarnas betyg av regeringsinsatsen räknas när det blir val. Därför är omvärldens bekräftelse av regeringens politik viktig. Men det är något som saknas. Det lär också ha varit Tage Erlanders kritik mot Kjell-Olof Feldt som la om den socialdemokratiska politiken under 1980-talet. Överge bara inte retoriken.

Seminariedagen på Engelsberg uppehöll sig vid idéernas betydelse. Perspektivet sträckte sig till de gyllene åren efter andra världskriget fram till 1970-talet, med stabil och hög tillväxttakt samt en mycket hög sysselsättningsgrad. 1966 gav Herbert Tingsten ut boken Från idéer till idyll, en ordkombination som arrangörerna kastat om för att illustrera hur profetian om ideologiernas död vändes i det som kallats det galna kvartsseklet. Två år efter Tingstens bok infann sig som bekant det revolutionära 68.

Att jämföra 2010-talet med 1960-talet är förstås svårt. Men det vi kan lära oss av utvecklingen är att genomgripande idémässiga förändringar kan ske snabbt i ett samhälle. Statsvetaren Tommy Möller nyanserade också bilden av svensk politik som starkt präglad av pragmatism. De stora partierna har möjligen övergivit de stora visionerna. Men i svensk politik finns också det marxistiska Vänsterpartiet, det civilisationskritiska Miljöpartiet, den värdekonservativa kristdemokratin, det folkhemsnostalgiska Sverigedemokraterna. Ekonomen Mauricio Rojas var mer sentimental och vittnade om en pendelrörelse från Sydamerika till Europa mot vänster.

Även om känslor kan avgöra val så talar fakta för att svensk ekonomi är på rätt väg. Att experimentera med den utvecklingen kan bli förödande.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons