Annons

Ingen bonus för polisen

Ledare • Publicerad 2 februari 2012

Det kommer att finnas fler uniformerade poliser på Malmös gator under resten av året. Extra resurser från rikspolisen har också begärts in efter den senaste skjutningen. För närvarande pågår åtta utredningar om mord.

Samtidigt föreslår en arbetsgrupp inom Moderaterna att polismyndigheter som prioriterar relationsbrott ska belönas med en resultatpeng. Ett förslag mottas positivt av såväl Centern som Kristdemokraterna, enligt Svenska Dagbladet, medan man inom Folkpartiet förhåller sig skeptiska.

Annons

Vad har då dessa två frågor med varandra att göra? Ja, vad ska en polischef göra när statsmakten med bonussystem uppmuntrar till att lägga resurserna på relationsbrott istället för att kartlägga och beivra brott av tungt kriminella gäng? Vad ska gå först? Lägenhetsbråk eller narkotikahandel? Misshandel eller maffiakrig?

Redan i dag är polismyndigheterna under tryck för att få fram en statistiskt tilltalande redovisning över antalet uppklarade brott. Så läggs stora resurser på enklare brott som ger poäng, det vill säga fart- och nykterhetskontroller. När kvantiteten styr påverkas också rättssäkerheten i förlängningen.

En resultatpeng riskerar att påverka relationen polis och brottsoffer negativt. En kvinna som överväger att anmäla en man kan ha mycket som ligger i vågskålen. I ett sådant läge bör en polis inte styras av ekonomiska incitament för att tvinga fram en anmälan.

Om denna problematik går att överbrygga är det värre med principen att införa bonussystem. Risken är att det bara är en tidsfråga innan fler brottskategorier läggs till listan. När andra brott som väcker anstöt får en framskjuten plats, oavsett hur allvarliga de är. Ett tag var det populärt att tala om människohandel, fantasisiffror florerade i debatten vilket påverkade såväl opinionen som politiken. I efterhand har trafficking och människosmuggling visat sig förekomma i mindre omfattning.

Den brittiska modellen kan tas som ett varnande exempel på hur det går när bonus utmanar ämbetsliga ideal. Där är ett prestationsinriktat lönesystem under utveckling. Redan i dag får ungefär hälften av alla poliser bonus i någon form, beroende av insats. Det påverkar allmänhetens förtroende, pliktkänsla och sammanhållning i poliskåren och gör att prioriteringar styrs i pengarnas riktning. Utan att det finns ett klart svar på huruvida bonusmodellen ökat effektiviteten betalas 150 miljoner pund ut årligen.

Ja, vart är det nu vägen kantad med goda föresatser sägs leda till?

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons