Annons

Ingen frid i Betlehem

Så här års vandrar våra tankar gärna till staden Betlehem. Staden där Jesus enligt nya testamentet föddes.
Ledare • Publicerad 23 december 2013
Foto: Mathias Bred

Betlehem har fått existera förvånansvärt orört genom seklerna. Staden har bebotts av kristna araber som levt av jordbruk och vad vi med en modern term skulle kalla turistindustri. Pilgrimsorterna är våra äldsta turistmål. Härskarna har skiftat med Betlehemborna har kunnat fortsätta sina liv.

Problemen är flera, men det mest påtagliga är muren som byggts på Västbanken. Muren skulle vara legitim om den byggts för att skydda israeliska liv från palestinska attacker. Men om man studerar muren på plats märker man snart att den också fyller ett andra syfte: den slår sönder möjligheterna till ett fungerande palestinskt samhälle. När människor och egendom delas upp i öar försvinner möjligheterna till handel, jordbruk, företagande, föreningsliv och studier. Om man inte tillhör någon av alla de som tjänar pengar på den korrupta biståndsindustrin ser framtiden inte ljus ut. Många unga palestinier lämnar landet.

Annons

Det hela kan låta som en israelisk seger, men det är det inte. Ty med tvåstatslösningen försvinner också mycket av den legitimitet som den unga staten har kämpat för. Det borgar för mer oroligheter i framtiden.

Just nu hör vi inte dagliga rapporteringar från Betlehem, Jerusalem eller Västbanken. Men det innebär inte att allt - som i psalmen - är frid.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons