unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ingen hållbar migration

Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

På tisdagseftermiddagen överlämnades migrationskommitténs betänkande till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Kommittén har misslyckats och i värsta fall kommer Sverige återgå till de regler som gällde före flyktingkrisen.

Tanken med att lämna över migrationsfrågan till en parlamentarisk kommitté var att nå en bred överenskommelse. Nästa år löper den tillfälliga flyktinglagstiftningen ut, den lagstiftning som hastades igenom under flyktingkrisen. Om inget görs kommer den tidigare lagstiftningen åter börja gälla från den första juli 2021.

Migrationskommittén kunde inte enas. Endast Socialdemokraterna stödde samtliga tjugosex förslag. Liberalerna stödde tjugofyra av förslagen, Kristdemokraterna stödde tjugotre och Moderaterna och Centerpartiet stödde arton vardera. Sverigedemokraterna stödde färre än hälften av förslagen, och Vänsterpartiet färre än så. Miljöpartiet stödde bara tre förslag.

Den enighet som finns är högst skenbar, eftersom många förslag som förts fram av andra partier inte ens finns med i det slutgiltiga betänkandet. Socialdemokraterna förde under en period separata samtal med de forna allianspartierna. Efter protester från Miljöpartiet kraschade de samtalen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Resultatet är en slutprodukt som går i rätt riktning, men som på det stora hela är otillräcklig. Det finns en majoritet för att tillfälliga uppehållstillstånd ska ges som huvudregel, att permanenta uppehållstillstånd bara skall ges i undantagsfall och att försörjningskrav ska gälla vid anhöriginvandring. På många punkter är de borgerliga partierna och Socialdemokraterna samstämmiga.

Migrationskommitténs ledamot Annika Hirvonen Falk (MP). Miljöpartiet kan stoppa kommitténs förslag från att gå till riksdagen.
Migrationskommitténs ledamot Annika Hirvonen Falk (MP). Miljöpartiet kan stoppa kommitténs förslag från att gå till riksdagen.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Däremot föreslås inget volymmål, trots att det har förts fram i olika varianter av både Moderaterna och Socialdemokraterna under olika benämningar. Ett sådant riktmärke skulle göra det enklare att planera migrationen efter Sveriges förutsättningar att integrera invandrare. Det saknas riksdagsmajoritet för kommitténs förslag till utformning av försörjningskravet, eftersom styrkeförhållandena i kommittén skilde sig till viss del från partiernas egentliga storlek i riksdagen.

Men det största hindret är Miljöpartiet. För att regeringen ska kunna lägga fram förslagen i riksdagen måste båda regeringspartierna var eniga. De enda förslagen som Miljöpartiet har ställt sig bakom är att ge statslösa en möjlighet att få svenskt medborgarskap, att Sverige ska verka för ett gemensamt EU-system för asyl och att tillsätta en utredning om offentliga biträden. Så gott som varje konkret policyförslag vill partiet avfärda. Det är uppenbart att Miljöpartiet inte vill göra några betydande ändringar.

Förvisso kan Socialdemokraterna försöka runda Miljöpartiet genom att lägga fram förslagen i riksdagen direkt. Rent teoretiskt går det att lägga fram förslagen på riksdagens bord, men sannolikt skulle det ändå utlösa en regeringskris. Det är osäkert om Miljöpartiet ens skulle tolerera att den tillfälliga åtstramningen från 2016 förlängs som en kompromiss.

Under de senaste decennierna har Sverige haft stora problem med att integrera de invandrare som har kommit hit. Resultatet har blivit segregation, bidragsberoende och ökad kriminalitet. Utan en genomtänkt, åtstramad migration, kommer de problemen att växa. I stället för en bred uppslutning för att lösa migrationsfrågan, lär resultatet av migrationskommittén bli passivitet eller regeringskris. Det tjänar ingen på.