Ingen lättnad för husägare
På torsdagsmorgonen pryddes Svenska Dagbladets förstasida av rubriken "Nuder öppnar för lägre fastighetsskatt". Småhusägare i Kronoberg som drabbats av högre taxeringsvärden kunde börja att andas ut. Glädjen blev emellertid kortvarig. Bara några timmar senare förklarade emellertid statsminister Göran Persson i ett samtal med riksdagsjournalisterna vad som gällde.
"Jag har inget emot att vi stabiliserar bidraget (till statskassan) på den nivån", var orden. Och nivån är mellan 25 och 30 miljarder kronor.
Någon skattesänkning är det alltså inte tal om. Skattesänkningen är i själva verket bara ett utlovat skattestopp. Höjda taxeringsvärden skall inte leda till att statens inkomster ökar. Status quo gäller alltså. Systemet är ju så sinnrikt utformat att sänkningen av skatten under åren inte alls alltid lett till att den summa en familj betalar för sitt hus minskat. Har skattesatsen sänkts så har taxeringsvärdet höjts. Socialdemokratin har lagt åtskillig möda på att beskriva att det främst är höginkomsttagare i exklusiva villaområden som drabbas. För låginkomsttagare med villa träder begränsningsregeln av skatten enligt retoriken in som en räddande ängel.
Fyra procent av den sammanlagda hushållsinkomsten är dock kännbart nog för en låginkomsttagare. Att äga bostad blir en en fråga om ekonomisk ställning, låga räntor till trots. Så har det inte alltid varit. Det är först under senare tid som socialdemokratin sett villan som en placeringstillgång. En gång i tiden stimulerades egnahemsägandet av en frihetligare präglade socialdemokrati. Att äga sin bostad skulle inte vara förbehållet de förmögna. Äganderätt hette inte pengar. Nu är perspektivet taxeringsmyndighetens. Det är statskassa, skattebas och taxeringsvärden som r utgångspunkten när Nuder och Persson diskuterar taxeringen.