Ingen pension utan arbete

Infrastruktur, forskning och innovation har varit ledorden i regeringens höstbudget. För att använda alliansledarnas egna ord innebär det kraftfulla satsningar som rustar Sverige för framtiden. I går kom även budgetnyheten om sänkt skatt på pension.
Ledare • Publicerad 18 september 2012

Regeringens förslag om en sänkning på mellan 500 och 700 kronor per år innebär att de flesta pensionärer får i genomsnitt en femtiolapp mer i plånboken varje månad. Den här skattesänkningen blir den fjärde som regeringen genomför för pensionärer. Om socialminister Göran Hägglund (KD) får som han vill kommer ytterligare en sänkning att finnas med i budgeten för 2014.

”Ja, det blir inte lätt att bestämma vad man ska göra med alla de pengarna”, ironiserade Pensionärernas riksorganisations ordförande Curt Persson. PRO driver frågan om att löntagare och pensionärer ska ha samma skattetryck och därför är det inte konstigt att de passar på att trycka på när frågan är aktuell. Visst vore mer omfattande skattesänkningar önskvärt, det gäller inte bara för pensionärer, och femtio kronor mer i månaden kan tyckas marginellt. Som nämnt är det den fjärde sänkningen i raden och för den som lever på marginalen är det ändå mer betydelsefullt än vad somliga vill göra gällande. Ogifta pensionärer får dessutom höjt bostadstillägg med 170 kronor per månad, vilket innebär drygt 2000 kronor mer per år.

Kritiken mot regeringen har främst handlat om att pensionärerna har fått högre skatt än löntagare i och med jobbskatteavdraget. Den relativa jämförelsen förmedlar inte en rättvis bild av systemet. En förutsättning för att pensionssystemet ska bära är att så många som möjligt jobbar och jobbskatteavdraget uppmuntrar till arbete. Därför är föreställningen om att pensionärerna skulle förlora till fördel för den som förvärvsarbetar skev.

Däremot har utvecklingen i pensionssystemet inte varit den man hoppats på, till följd av den ekonomiska situationen i Europa, vilket dessvärre har resulterat i en svagare ekonomi för många äldre. När det finns människor som varje månad vänder och vrider på slantarna är högfärdiga slagord om klyftor ofattbara. Regeringen har till viss del anammat retoriken om att gapet måste minska, vilket är en beklagansvärd förskjutning av problemformuleringen.

Liksom investeringar i infrastruktur, forskning och innovation är incitament för arbete en förutsättning för att det alls ska vara möjligt att ta ut pension i Sverige i framtiden. Det är inte skillnaden som är problemet, utan det faktum att det finns personer som har ett väldigt litet utrymme att röra sig ekonomiskt till följd av ett generellt högt skattetryck.

Amelie Langby
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.