Annons

Inget cyniskt röstfiske

Smålandsposten skriver om Socialdemokraternas utnämningspolitik 2014-01-29, kallar den identitetspolitisk och menar att värderingar ska väga mer än identitet.
Ledare • Publicerad 3 februari 2014

Självfallet ska den person som sätts på ledande position i ett politiskt parti, i en organisation - eller på en ledarsida för den delen - stå för de grundläggande värderingar just det partiet arbetar för. Allt annat vore bortkastad tid för bådas räkning. Och odemokratiskt, eftersom det skulle leda en utomstående fel.

Socialdemokrater för tro och solidaritet tror på ett samhälle där alla har samma värde och därmed ska ha samma rätt och möjligheter att delta och påverka. Det är en grundläggande demokratifråga att ha politisk representativitet som överensstämmer med befolkningsstrukturen. Att inte bereda plats för en mångfald erfarenheter, kompetenser, livsåskådningar och livsstilar är helt enkelt även det odemokratiskt. Majoritetssamhället har ett ansvar gentemot sina minoritetsgrupper, vilka de än är, att dela makt och inflytande. Så bidrar vi till att skapa ett rättvist och sammanhållet samhälle. Det samhälle vi socialdemokrater vill se.

Annons

Det handlar alltså knappast som ledarsidan, och tydligen också rapportförfattaren Ivar Arpi menat, om att ”det kliar i fingrarna att nå nya väljargrupper”. Demokrati utgår från att ta hänsyn till samhällets gemensamma behov, alltså hela samhället. Att tro att den inkluderande inställningen istället skulle handla om cyniskt röstfiske – det håller inte i längden. Vårt arbete har hela tiden varit inriktat på det långsiktiga samhällsbyggandet - ett Sverige för alla.

Peter Weiderud, Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Svar: Peter Weiderud glider undan den interna kritik som finns mot hans partis utnämningspolitik, formulerat av bland andra Carina Hägg. Fallet Omar Mustafa nämns inte ens, trots att exemplet är centralt i sammanhanget. Naturligtvis bör partier sträva efter att inkludera människor från olika sfärer i samhället. Det är inte det frågan handlar om. Man frestas att säga: goddag yxskaft!

Ledarredaktionen

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons