Annons

Invandringen har förändrat jobbpolitiken

När regeringen för några veckor sedan presenterade vårbudgeten gick mycket av finansministerns fokus till att svara på frågor om arbetslösheten. Varför blev Socialdemokraternas löfte om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020 en katastrof? Var det bara en fråga om hur man definierade arbete eller var det helt plötsligt fel att jämföra Sverige med andra Europeiska länder? Som Magdalena Andersson verkade försöka få det till.
Ledare • Publicerad 29 april 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Mycket har förändrats sedan valrörelsen 2014 då löftet ansågs fullt möjligt att nå upp till. Sex år senare var situationen radikalt annorlunda. Trots att Sverige klarat sig bättre ekonomiskt genom pandemin än många andra länder har arbetslösheten skjutit i höjden.

Även om Socialdemokraterna känner sig trygga med att tala om ekonomisk politik kan dess företrädare inte blunda för att arbetslösheten idag till stor del är en konsekvens av deras migrationspolitik.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.Foto: Pontus Lundahl/TT
Annons

Utrikes födda utgör nu tre fjärdedelar av de långtidsarbetslösa. Efter krisen för tio år sedan var den siffran en tredjedel. En stor andel av de arbetslösa generellt är personer som invandrat till Sverige de senaste åren. Om man är länge utan sysselsättning blir det med tiden ännu svårare att få ett riktigt arbete.

Även om man som arbetssökande tilldelas en subventionerad tjänst via arbetsförmedlingen ställs andra krav för de riktiga jobben. Enkla jobb är få till antalet och i många fall inte ens enkla. För att stå på egna ben krävs i många fall både språkkunskaper och utbildning.

Efter en längre tids förnekelse och bortförklaringar börjar regeringen komma fram till att det kanske inte räcker att vara en kravlös givare av allehanda bidrag. Åtminstone har språkkrav för medborgarskap tagits fram genom jöken. Men i övrigt är det mycket av samma vilja att låta utanförskapet fortsätta växa ostört.

”Även om man som arbetssökande tilldelas en subventionerad tjänst via arbetsförmedlingen ställs andra krav för de riktiga jobben.”

Moderaterna har efter ett par år av att förneka problem kommit till den ganska självklara insikten att devisen arbete snarare än bidrag är minst lika användbar nu som under tiden med Reinfeldt. Även om dåtidens migrationspolitik också bidragit till dagens situation finns åtminstone en insikt om att viljan att integreras i svenska samhället och ta de jobb som finns inte är lika hög bland alla som vistas i landet.

Den socialdemokratiska politiken gör det möjligt att leva på bidrag utan att varken studera för att öka sin kunskapsnivå eller lära sig fullgod svenska. I presentationen av Moderaternas vårmotion under onsdagen lyfte partiledningen fram behovet av en övergripande bidragsreform.

Vid sidan av språkkrav och insatser för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden, som både höger och vänster nu driver på för, kvarstår frågan om incitamenten att ta de arbeten och utbildningsmöjligheter som idag finns. Moderaterna föreslår att det skall krävas arbete för att kvalificera sig till välfärdsförmåner samt ett allmänt tak på bidrag.

Moderaterna vill se en målsättning att halvera långtidsarbetslösheten på tre års tid. Det är något mer realistiskt än Socialdemokraternas löfte, men det är fortfarande önsketänkande givet det växande utanförskapet och den politiska majoritetens motstånd mot att förena bidrag med krav på motprestation.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons