Annons

Islamister mot svensk lag

Under måndagen samlades runt tvåhundra personer utanför riksdagshuset i Stockholm. Trots det ringa deltagarantalet har demonstrationen fått internationell uppmärksamhet. Statsstödda medier i bland annat Qatar och Turkiet har uppmärksammat bisarra påståenden om att svenska myndigheter kidnappar muslimska barn.
Ledare • Publicerad 11 februari 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I bakgrunden finns radikala islamistiska grupperingar som menar att socialtjänstlagen diskriminerar deras sätt att behandla kvinnor och barn. En uppmärksammad person i sammanhanget är imamen Abo Raad som har ett utvisningsbeslut mot sig som följd av att Säpo bedömer att han utgör ett hot mot rikets säkerhet.

I Facebookgrupper med tusentals medlemmar sprids uppmaningar om att attackera socialtjänstkontor och socialsekreterare som handlägger ärenden om omhändertagande av barn, enligt av Sofie Löwenmark vid stiftelsen Doku (27/1).

Annons

Enligt svensk lag har barn rätt till en uppväxt fri från våld, missbruk eller brottslig verksamhet i hemmet. Om socialtjänsten bedömer att familjen inte kan säkra uppväxten kan beslut om omhändertagande tas. Detta förvrängs i ryktesspridningen till att svenska myndigheter stjäl nyfödda barn från muslimska familjer.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Rena lögner sprids av personer och kanaler kopplade till radikal islamism. Myndigheten för psykologiskt försvar betecknar det som en ”utländsk informationspåverkanskampanj”. Som Löwenmark uppmärksammat är arabiskspråkiga medier och kanaler inblandade i att sprida en falsk bild av omhändertaganden. Men problemet är inte främst att rykten sprids om Sverige på andra språk, utan att en kulturkrock här i Sverige eskaleras av våldsbejakande personer och grupperingar.

”Rena lögner sprids av personer och kanaler kopplade till radikal islamism.”

Ett parallellsamhälle har växt fram i spåren av migrationen. Att en minoritet av de som kommit till Sverige inte vill bli en del av majoritetskulturen eller respektera de rättigheter som tillskrivs enskilda är ett välkänt problem. Hedersproblem och klanbaserade kriminella nätverk har med åren uppmärksammats allt mer. När myndigheter börjar ingripa kan man också förvänta sig protester.

Alla som lever i Sverige skall följa lagarna oavsett vilken kultur man identifierar sig med. Fredliga demonstrationer är välkomna i en demokrati. Detta har dock spårat ut i uppmaningar till terrorhandlingar.

Paralleller dras till terrorattacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo, som drev med profeten Muhammed. Någon liknande våldsbrott får inte ske i Sverige. I första hand behöver besluten om utvisningar av säkerhetshot verkställas, alternativt att personerna hålls i förvar tills det är möjligt. Därutöver behöver socialtjänsterna säkras från de hot som kommer in.

I längden behöver man dock inse att det här inte är en isolerad händelse - ingen tillfällig hysteri kring enskilda fall - utan en organiserad kampanj mot svenska myndigheter och den rättsordning som Sverige har.

När krav på undantag och särbehandling kommer från radikala grupper kan inte allmänheten ge efter. I Sverige har man rätt till en trygg uppväxt. Oavsett familjens härkomst.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons