Annons

Ja, det är ett ovärdigt mediadrev

Dagen efter att SVT direktsänt (!) från förhandlingarna mellan Ebba Busch och hennes motpart i den nu sorgligt rikskända hustvisten meddelas från åklagarkammaren att en förundersökning öppnas mot Busch apropå eventuellt grovt förtal av hussäljarens ombud. Den politisk-mediala feberyran kan således fortsätta i lugn och ro. Inte minst som det inte kommer att bli något avgörande i hustvisten förrän tidigast i oktober.
Ledare • Publicerad 3 mars 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Att det blir förundersökning innebär inte att Busch egentligen är misstänkt för grovt förtal. Det innebär att man vill se om det finns fog för att åtala henne för det och med mycket stor sannolikhet kommer svaret vara nej. Av någon anledning är det inte den bilden som förmedlas i medier. Där annonseras istället hjärtligt vilket straff hon kan komma att få – som om det vore högst troligt.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vi skrev tidigare om hur tröttsam det var att medier och framför allt Expressen malde Buschs privata affärer och dessutom ur en mycket fult dragen vinkel och att det där borde upphöra. Men det var före jul och en from förhoppning. Om något har affären snarast upphöjts till en nationell angelägenhet.

Annons

Så Socialdemokraterna är bara att gratulera. Deras gamla ambition att banka Kristdemokraterna ut ur riksdagen kommer nog inte lyckas av detta men deras smutskampanj är effektiv.

Det sorgliga är hur lätt medier faller in i hjulspåret. Det råder vid det här laget ingen tvekan om att Ebba Busch ansätts på ett helt annat sätt än andra partiledare eller statsråd. Den liberala pressen nedärvda antipati mot Kristdemokraterna i kombination med en grumlig irritation över Buschs person har skapat en svårförsvarlig journalistik sett till helheten.

Detta fick sig tidningsläsare till livs under en och samma dag, onsdag:

I Dagens Nyheter, tidningen som envisas med att kalla partiets läge för ”kris” trots en oförändrad ställning i opinionen flera mätningar i rad, menar Per Svensson att Busch i princip får skylla sig själv eftersom hon gjort karriär tack vare just sin person snarare än att stå för något i sak. Som belägg anförs att hon ”går genom rutan” och är aktiv på sociala medier.

”Det sorgliga är hur lätt medier faller in i hjulspåret.”

I Expressen förklarar Arne Lapidus och Johan Ronge i en längre artikel att ”partiets siffror är på väg ned” som ett resultat av tvisten trots att man tvingas erkänna att de gick upp under februari. Men gissa vad – de ligger ju lägre än valresultatet! Simsalabim.

I Aftonbladet lyfter ställföreträdande ansvarige utgivare Martin Schori i ett slags publicistiskt försvarstal först att Busch ju utreds för förtal, ett besked som alltså kom onsdag morgon, och försäkrar sedan att det är helt i sin ordning att hennes privata vandel malts så hårt eftersom hon ju är partiledare. Kritiken med innebörden att hon mäts med en annan standard även jämförbart med andra politiker på samma nivå berör han över huvud taget inte.

Som för att demonstrera ett slags branschens enade front i detta citerar Schori avslutningsvis sin kollega på Svenska Dagbladet Martin Ahlquist som i sin tur klappar tryggt på pressetiken.

Och vid sidan av detta går alltså socialdemokraternas smutsmaskineri för högtryck. En hel del journalister bör idka självrannsakan. Vad är det de spelar eller är spelpjäser i?

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons