1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Jag, Monet och min sårbarhet

Återigen stod jag strandad, framför en målning av Monet.
Foto: Angelo Carconi

Innan virusvåren, då man fortfarande hade privilegiet att flanera på museum i en annan del av världen.

Jag stod med en undran, säkerligen som många innan mig: Varför är just den här målningen så känd?

Det finns flera svar och ett mindre känt av dem kan härledas till Gustave Caillebotte. En excentrisk konstnär i det sena 1800-talet som övertygad om sin förtida död testamenterade sin konstsamling till den franska staten. Samlingen bestod av goda vänners verk: Pissarro, Monet, Renoir, Manet, Sisley, Degas och Cèzanne. Sju av de mest inflytelserika impressionisterna i dag. Är detta en slump?

Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Nej.

Caillebotte dog som förutspått en tidig död och hans krav var att målningarna skulle ställas ut på Palais du Luxembourg. Staten vägrade föga förvånande att gå med på Caillebottes krav, varpå förvaltaren av konstsamlingen - Renoir - bjöd upp till strid. Tidning efter tidning dokumenterade konflikten, som till slut och trots allt mynnade ut i en utställning. Sju målare vars verk tidigare väckt föga uppmärksamhet lockade nu människor från världens hörn och kanter. De osäljbara verken blev helt plötsligt de mest eftertraktade.

Jag blickar till synes tomt framför mig. En ung tjej fiskar upp sin telefon ur handväskan och knäpper en bild tillsammans med sin vän framför tavlan. Monets kändisskap håller visst än i dag.

Och jag stod med en tanke, om hur lite som faktiskt har förändrats.

Det är ingen slump att Caillebottes sju är stora än i dag, det handlar såklart om kvalitet men även om mänsklig psykologi. Konstverken fick genom pressen förmånen att övergå från okända till omdebatterade.

Likt Lars Vilks blev de impressionistiska konstnärerna uppmärksammade, inte enbart för sin talang, utan även för konflikten kring deras verk. Konflikt är en till synes bestående faktor för fame. Kändisar angriper varandra på löpsedlarna än i dag och söker det offentliga dramat kring sina personer. Märkvärdigheten verkar i hög grad bestå i uppståndelsen, snarare än kvaliteten.

Samtidigt har stora delar av samhället genom sociala medier gått över till en sorts halvoffentlighet, där man varvar det perfekta livet med att vara sådär demonstrativt lagom mänsklig och sårbar. Kändisarnas artificiella effektsökeri speglas även hos vanliga människor.

Själv vill jag helst bara vara cynisk och aldrig sårbar.

För hur ska man överhuvudtaget kunna tycka något i dag utan att misstänkas för att egentligen vilja åt något annat? Hur ska jag kunna övertyga om att det som står skrivet i den här texten är skrivet med ärlighet och inte som ett påhitt för att framställa mig själv i en viss dager? Suck. Godhet!

När influencers sårbarhet, konkurser och konflikter väckt tillräckligt med uppmärksamhet passar de mellan snyftningarna på att sälja smink, kläder och inredningsattiraljer. Det är ett lyckat koncept.

Den mänskliga psykologin är fascinerande och så pass grundläggande att den går i spiral genom tiderna. Impressionisternas kändisskap möter influensernas i det offentliga dramat. De har trots allt något gemensamt.

Jag tar upp telefonen och knäpper en bild av mig själv och Monet.

Läs mer

Räppe GoIF

Dragan gick mållös från premiären

Det mest namnkunniga namnet i Division 2 Östra Götaland är förmidligen Räppes Dragan Kapcevic.

Alvesta

Alvesta: Polisen återupptar mordbrandsutredning

Efter att det brunnit vid samma fastighet två dagar i rad återupptar polisen en tidigare nedlagd mordbrandsutredning.

Alvesta

Kosunen mot kommunen: Advokaten tror på förlikning: ”Det finns goda möjligheter”

Kosunens advokat tror att det kommer att bli en förlikning.

Växjö

Gymnasieskolorna öppnar igen – då ska eleverna undvika social kontakt

Till höstterminen kommer eleverna återgå till skolbänken – med förändringar.

Ledare

Stopp för orimliga sommarjobb

Kommunpolitiker borde verkligen lära sig att använda sig av sitt kritiska tänkande.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.