Jaga inte Ipads

I USA är det rusning till butikerna som säljer de nya läsplattorna, bland annat Ipad från Apple. Många svenskar hör till kunderna eftersom produkterna än så länge inte säljs i Sverige - och eftersom teknikprylar också är väsentligt billigare på den amerikanska marknaden än på den svenska.
Ledare • Publicerad 24 maj 2010

Utrikesminister Carl Bildt hör till köparna. På sin blogg berättar han om inköpet av läsplattan.

Undrar om utrikesministern köpte den enklare eller mer avancerade läsplatten? För den dyrare ska antagligen både förtullas och momsbeläggas vid inresa till Sverige! Tullen eftersöker inte aktivt Ipads eller annan teknik, men lägger på tull och moms om föremålen anträffas vid kontroll. På andra flygplatser i EU talades det dock om Ipadrazzior.

Tullgränsen är låg och otidsenlig och avspeglar inte nutidens rese- eller konsumtionsmönster. Resan till USA ger idag många möjligheten att köpa till exempel kameror som är avsevärt billigare än i Sverige. I praktiken gör sig köparen av läsplattor eller systemkameror förmodligen skyldiga till smuggling. Och en regel som Tullen i stort sett ignorerar att aktivt följa har uppenbarligen också ett svagt stöd i det allmänna rättsmedvetandet. Tullarna jagar hellre knark än kameror.

Fast regeln avspeglar ett förhållande: Tullen ligger under finansdepartementet. Inte under justitiedepartementet. Att dra in pengar till staten är fortfarande statsmaktens primära syfte med gränskontrollen.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.