GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kan staten lösa ensamheten?

Ända sedan dokumentärfilmen “The Swedish Theory of Love” (2015) släpptes så har det funnits en debatt om svensk ensamhet. En förklaringsmodell som ibland kommer upp är att statsindividualismen i Sverige står i vägen för nära relationer. Det innebär att den stora svenska välfärdsstaten gör att tilliten i nära relationer med tiden blivit lägre. Staten, snarare än familjen och civilsamhället, förväntas vara den som ställer upp om något går fel. Enligt denna modell uppstår det därför stora problem när välfärdssamhället försvagas och resurserna blir mindre.
Ledare • Publicerad 4 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den nya regeringen har nu för första gången tagit fram en budget för att både utreda och motverka ensamheten i landet. Frågan blir då: Kan staten lösa problemen som staten själv har skapat?

Ensamhet är ett växande problem över hela världen. I Sverige finns en stor andel ofrivilligt ensamma. Räknar man på ensamhushåll är siffran mycket högre i Sverige än i Europa, det skiljer så mycket som tio procentenheter. Ställer man däremot människor frågan hur ensamma de faktiskt känner sig så är siffrorna lägre i Sverige än i andra delar av Europa. Om det beror på att sydeuropéer har högre förväntningar på socialt umgänge än vad svenskar har, eller om det är så att svenskar faktiskt är mindre ensamma är däremot svårt att avgöra.

Den första november presenterade regeringen nya reformer inom vård och socialt arbete. Socialminister Jakob Forssmed (KD), meddelade att regeringen vill lägga 300 miljoner kronor per år för att bryta ensamheten. Ungefär två tredjedelar av dessa pengar ska gå till kommuner och regioner och kommer framförallt riktas till äldre, resten ska gå till civilsamhället. Pengarna till kommunerna ska bland annat gå till regelbundna hälsosamtal med äldre.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Socialministern lyfter i en debattartikel i DN att ensamhet på sikt medför stora kostnader för samhället. Därför är det viktigt att göra det till en samhällsfråga, istället för en individfråga som det varit innan. Forssmed skriver att relationernas betydelse ofta hamnat i bakgrunden för ett materiellt perspektiv. Men en annan förklaring till att man inte gjort något kan ha att göra med att det är något som ansetts ligga utanför statens ansvarsområde.

Forssmed lyfter även detta när han skriver: “Gemenskap är dock inget som staten ska eller kan dirigera fram.” Istället vill han genom regeringens initiativ skapa bättre förutsättningar för gemenskap.

”200 miljoner som går till statlig verksamhet är dock mycket pengar för att vara något som staten inte skall dirigera fram.”

200 miljoner som går till statlig verksamhet är dock mycket pengar för att vara något som staten inte skall dirigera fram. Det är inget fel med att ensamma äldre träffar fler människor om dagarna men samtidigt kan inte samhället helt och hållet kompensera för avsaknaden av nära relationer.

Det är välkommet att regeringen belyser problemen med ensamhet, men ett större stöd till civilsamhället hade gett incitament för att bryta beroendet av statlig inblandning för att få mänsklig kontakt. Ett av regeringens förslag är att ge stöd till pensionärsorganisationernas arbete för idrott för äldre. Kanske är den typen av konkreta stöd en bättre väg framåt.

Edel Irén LappinSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.