GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kära Fifa, glöm inte avarerna!

Ja, jösses. Man såg det inte komma, som det heter. Men nu gick ordföranden för internationella fotbollsförbundet Fifa Gianni Infantino ut och krävde ett slut på kritiken mot värdlandet Qatar. Att Qatar är en diktatur med motbjudande och upprörande uttryck är minsann inget man skall komma och orera om under VM. Västvärlden har tretusen år av förbrytelser att be om ursäkt för, dundrade han på en presskonferens.
Ledare • Publicerad 20 november 2022 • Uppdaterad 20 november 2022
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den här tankefiguren, att västvärlden står i moraliskt underläge gentemot alla andra på grund av dess aldrig sinande imperialism, har bara blivit mer fantasifull allteftersom den har använts. Men Fifa sätter nog ett nytt rekord här. Tretusen år.

Här uppe i högan nord är det således dags att plocka fram tagelskjortorna och börja späka oss. Men handen på hjärtat, vi visste väl att det här med vikingarna skulle komma i kapp oss till slut. För faktum är att både Nordafrika och Kaukasus fick känna på yxorna. Italienarna får äntligen stå till svars för alla romerska vägar och akvedukter i Afrika och Levanten. Men grekerna klarar sig faktiskt med en hårsmån. Anfallet på Troja skedde för drygt tretusen år sedan.

Ja, det är ett enastående larv. Men det är numer politiskt korrekt normalitet att betrakta Väst som huvudskurk i allt som har med kolonialism och slaveri att göra.

Vad sägs om att ta historien på allvar i stället? För då märks genast att slaveri är en universell och allmänmänsklig företeelse. Så fort någon, vart som helst på jorden, har haft tillfälle har han förslavat den svagare parten. Araber har varit de historiska mästarna i grenen. Tvåa är kanske de afrikanska stammar som sålt sina grannar till framför allt araber. Européerna har inte varit några änglar, men den västerländska kulturen är faktiskt den enda kultur som till slut avstått av rent moraliska skäl – och tvingat andra att avstå.

Presskonferens med Gianni Infantino
Presskonferens med Gianni InfantinoFoto: Jonas Ekströmer/TT

Sätter man för övrigt på allvar ett flertusenårigt perspektiv är frågan om inte Europa varit offer för aggression i högre grad än tvärtom. Hunner, alaner, magyarer, araber, kumaner, turkar, mongoler… I genetiska studier har nyligen fastslagits att Mongoliet inte endast är skyldigt till mongolerna utan även till avarerna ett halvt årtusende tidigare. Jojo, gissa om avarerna har fått gå under radarn i historieskrivningen. Där har mongoliska regeringar allt lyckats lägga locket på.

Det går inte att ta sådana här laborationer på allvar. Ingen bör göra det. Hela idén med västvärldens unika skuld är en myt, och många länder underblåser den gärna för att vinna ekonomiska eller politiska fördelar. Såsom just att slippa bli klandrad för diktatoriska fasoner.

”Hela idén med västvärldens unika skuld är en myt, och många länder underblåser den gärna för att vinna ekonomiska eller politiska fördelar.”

Vill man vara sådan (men nu är det ju ändå så att säga dålig stämning) så är det ju också rätt pikant, att om man skall ta den här Fifa-knäppisen på hans ord är det uppenbarligen bara västländer som har reagerat på Qatars brist på rättigheter. Inga andra.

Lilla Qatar har lyckats göra sig självt mer betydande internationellt än vad dess låga befolkningsantal ger vid handen. Det beror mycket på att regeringen har ansträngt sig som sjutton för att locka västerländska universitet att öppna filialer i landet. Det usla Väst har fortfarande något alla vill ha. Det har något med idéer att göra.

Fredrik HaageSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.