GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kärnkraften tydligen välkommen

Julen är undrens tid. I en intervju med Svenska Dagbladet meddelar Sveriges nyligen tillträdde energiminister Khashayar Farmanbar att det är fritt fram för den som vill att etablera kärnkraftverk i vårt land.
Ledare • Publicerad 29 december 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Vem som helst som har pengar och tro får lov att försöka bygga reaktorer. Vi står beredda med tre anvisade platser som dessutom har perfekta anslutningar till elnätet i form av högspänningsledningar. Ministern förmedlar att regeringen inte gör någon värdering av eller särbehandling mellan kraftkällor och att vindkraft och kärnkraft beskattas lika.

Bilden som målas upp är glatt pastellfärgad och fri från ångest, lagom till denna kalla vinters höga elpriser. Men det finns naturligtvis en bakgrund som är mindre rosaskimrande. Det statliga bolaget Vattenfall har de senaste åren stängt sex reaktorer i Sverige trots att deras planerade livslängd inte var fullbordad. Detta har visat sig vara en vinstaffär för Vattenfall som just nu tjänar stora pengar på de höga elpriserna, som delvis beror på att Sverige fått svårare att planera tillgången på el i Götaland.

Energiminister Khashayar Farmanbar tar för lätt på kärnkraftens hinder.
Energiminister Khashayar Farmanbar tar för lätt på kärnkraftens hinder.Foto: Pontus Lundahl/TT

Vattenfalls beslut berodde också delvis på signaler från regeringen. 2015 kom beskedet om att Vattenfall skulle stänga två reaktorer i Ringhals efter att regeringen aviserat en höjning av skatten på kärnkraft. Socialdemokraterna vidhöll att detta beslut enbart berodde på bristande lönsamhet.

Men även dagens energiminister med sin oväntat soliga inställning till kärnkraft kan ifrågasättas. Regeringens mål för energipolitiken är fortfarande att Sverige 2040 skall ha hundra procent förnybar elproduktion. Regeringen skriver på sin hemsida att detta inte innebär ett slutdatum för kärnkraften. Men den är fossilfri, inte förnybar. Regeringen behöver anpassa sina mål om man menar allvar med att inte exkludera kärnkraften.

Det är också omöjligt att investera i moderna, små, reaktorer idag. Reglerna tillåter bara att reaktorer ersätts en mot en. Detta innebär att de gamla stora reaktorerna, utan regeländring, bara kan ersättas av en enda av de små som idag används i grupp (Små Modulära Reaktorer som förkortas SMR) för att motsvara kapaciteten hos äldre anläggningar. Om energiminister Farmanbar menar allvar med att investeringar i kärnkraft är välkomna måste han, inom kort, ta initiativ till att öppna vägen för detta.

I intervjun framställs även detta hinder som något som han lätt kan lösa: ”Jag vill först se en enda som räcker upp handen och vill investera i SMR. Då kan vi prata om det sen.”

Det är ett lättsinnigt sätt att förhålla sig till regeringsmakten och tillståndsprocesser. Den naturliga ordningen är att regeringen stiftar de lagar som krävs för att utforma system som aktörerna sedan får förhålla sig till. Investerare vill inte riskera att ställas inför en process där allt bygger på att en ministers vagt positiva inställning och antydan om att reglerna kan ändras för att bereda marken åt entreprenören. En sådan process är rättsosäker och kan lätt uppfattas som korrupt.

Farmanbar måste visa i handling att han och regeringen är positivt inställd till kärnkraft. Det finns konkreta reformer att göra.

Jacob SidenvallSkicka e-post