Annons

KD borde sänka villapriserna

Det saknas småhus och skuldsättningen är för hög, dags att bygga mer.
ledare • Publicerad 21 november 2023
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I går var bostadsminister Andreas Carlsson (KD) i Jönköping för att möta företrädare för trähusbranschen. Det har varit tuffa år för företagen. Både i Jönköping och Kronoberg är småhus och villor av trä en viktig industri som gör om småländsk skog till hem åt familjer.

Redan i januari gjorde bostadsministern ett första sådant besök, då ropade branschen på hjälp men svaret blev att regeringen inte planerade omedelbara insatser. Med tanke på hur ekonomin utvecklats sedan årsskiftet lär problemen inte vara mindre i dag.

Annons

Kristdemokraterna är det parti som mest intressant bostadspolitik. Man har tagit inspiration av egnahemsrörelsen och sett att det trots högkonjunkturen mellan 2012 och 2020 finns många som har svårt att leva det liv de önskat på grund av höga bostadspriser.

Det handlar inte om att unga blivit för kräsna, den ekonomiska strukturen och bostadsmarknadens sammansättning är annorlunda än tidigare. Kraven på att ha en lång utbildning med sig ut i arbetslivet är utbrett samtidigt som den ekonomiska utväxlingen på att ha en sådan examen minskar när det blir vanligare, och nästan en grundläggande förutsättning.

Det är också en av anledningarna till att människor börjat tala om en ”bostadskarriär” där man med rätt köp av bostad har kunnat tjäna pengar som skulle ta ett helt arbetsliv att spara ihop. Att gå från hyresrätt till att köpa ett eget hus när man bildar familj har blivit svårt. Bostadsmarknaden har blivit ännu mer låst efter räntehöjningarna när äldre villaägare som kanske ökat på sina bostadslån plötsligt inser att det finns en risk för att de inte kan sälja med vinst.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) har chansen att bli de ungas bostadsminister.
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) har chansen att bli de ungas bostadsminister.Foto: Christine Olsson/TT

Politiken har också riktat in sina insatser mot att det skall byggas hyresrätter. Det är den boendeform som fått mest stöd. Det handlar dels om att det är ett effektivt sätt att hålla igång den känsliga och viktiga byggbranschen men också om kontroll. Hyresrätter ger intäkter till kommuner som inte behöver oroa sig för befolkningsminskningar genom utflyttningar. För kommuner i avfolkningsbygder är kalkylen förstås en annan.

Växjö har en ganska ung befolkning. Den består av personer som flyttat in från länets andra kommuner men också många vars föräldrar flyttat till Sverige, andra generationens invandrare. I många mellanstora städer i Sverige ser det ut på samma sätt. Föräldrarna bor i hyresrätt eller i avfolkningsbygd och de unga vuxna behöver stå på egna ben om de skall köpa ett första boende. Det är en klassresa som pågår och som inte passar in en röd mall eller den bostadspolitik som oftast erbjuds.

Kristdemokraterna bör vara dessa människors parti. Det handlar om en konservatism som helt enkelt underlätta livet och personer som vill leva familjeliv. Bostäder och hem får gärna vara hemtrevliga och fina, sådant spelar roll. Men viktigare är att de byggs och till priser som gör att villamarknaden kyls ned. Skulle trähusbranschen kollapsa blir den visionen svårare att nå. Så har många politiker resonerat kring den större byggbranschen, så varför inte när det gäller hus för familjer?

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons