Annons

KD-koncept för Liberalerna?

Återigen flammar bilden av ett Liberalerna i kris upp. Liksom numera varje gång en ny opinionsundersökning presenteras. I den senaste från Ipsos som presenteras i Dagens Nyheter, hamnar man under riksdagsspärren för sjätte mätningen i rad. I TV4:s väljaropinion som kom ungefär samtidigt får man den lägsta siffran (3,1) sedan deras sammanvägning startade.
Ledare • Publicerad 25 november 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Och som en naturlig följd rapporteras om intern oro och bråk kring det strategiska vägval som togs under regeringsförhandlingarna efter senaste valet.

”Det här visar att de som vill ge tydligt besked om att partiet strävar efter en M-ledd regering har visst stöd bland de L-väljare som finns kvar”, säger Nicklas Källebring som är opinionsanalytiker på Ipsos. Han har nog rätt i det men det finns en komplikation också. Nämligen att det där stödet för en moderatledd regering inte betyder någonting i fall det inte innefattar en acceptans av Sverigedemokraterna. I annat fall handlar det bara om politiskt yrväder. I det fallet är det faktiskt så att de liberala tillskyndarna av Januariöverenskommelsen är mer konsekventa: de är öppna med att de tar med Sverigedemokraterna i sin ekvation.

Annons

”Den kristdemokratiska spegeln gör det hela enkelt för Liberalernas del.”

Så hur man än vänder sig har man svansen där bak. Men det finns också en annan uppgift i Ipsos siffror som borde fylla strategerna med än mer oro. Man har nämligen inget mer påfallande stöd i någon enda väljargrupp längre. Det är en situation som borde få larmsirenerna att ljuda på högsta nivå i varje parti.

En jämförelse med Kristdemokraterna blir belysande. De svajar också till lite just nu. De är på sådär fem procent i de här mätningarna. Men de har inte samma anledning att oroa sig. Detta av åtminstone två skäl.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Dels har de den där lojala väljargruppen, i deras fall frikyrkofolk. Den är inte alls stor, kanske inte mer än två procentenheter. Men den utgör något att stå på, om uttrycket tillåts.

Och dels har de visat att de har kraft att slå hårt med släggan för att bryta sig genom de väggar som har trängt sig på och hotat att kväva dem. Det var Kristdemokraterna som kapade den famösa Decemberöverenskommelsen. Moderaterna mäktade under sitt dåvarande tillstånd inte med det. Och det var Kristdemokraterna som var först ut att förklara att de skulle samtala med Sverigedemokraterna – och med det frilägga förutsättningen för ett regeringsskifte.

Kristdemokraterna problem är att svensk politisk verklighet ibland hinner före dem i den här sortens ständiga kapplöpning med realiteter. Men de kämpar och anstränger sig. De sticker inte huvudet i sanden och tänker sig bort till 2010. Deras egen motsvarighet till liberalernas Januarifalang är också stark, men den tillåts inte sätta mandatmärkta handbojor på partiet.

Den kristdemokratiska spegeln gör det hela enkelt för Liberalernas del. Antingen gör man ett kraftfullt och smärtsamt ryck och bryter upp de där handbojorna eller så gör man det inte. Gör man det inte kommer man inte att göra något annat heller efter 2022.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons