Kemiska stridsmedel oacceptabelt

Igår direktsände SVT en debatt från det brittiska parlamentet. Ämnet som underhuset debatterade var eventuell intervention i Syrien.
Ledare • Publicerad 30 augusti 2013

Premiärminister David Cameron har under veckan öppnat för ett brittiskt agerande mot Assad-regimen. Under debatten poängterade Cameron att det också är ett val när man inte gör någonting. Ett val som dessutom får konsekvenser, inte bara för hur Assadregimen kommer fortsätta att agera, utan också för alla politiska ledare som sitter på lager av kemiska stridsmedel. Cameron har rätt. Vissa saker går inte att beskåda utan att ingripa.

Det är ännu inte helt klart om det var den syriska regeringen som satte in kemiska vapen mot den egna befolkningen. Helt klart är dock att om det visar sig vara så, måste den regeringen bort. Det man gjort är ett grovt folkrättsbrott och det är viktigt att andra stater snabbt visa att en gräns passerats.

FN är som bekant en organisation där världens stora diktaturer har vetorätt. Det troliga är att det precis som i fallet med Kosovo 1999 blir NATO eller delar av NATO som måste gå in och stoppa vad som annars riskerar att utvecklas till ett folkmord. Att Sverige efter förmåga ska stödja en sådan aktion är självklart.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.