Annons

Kina är en kommunistisk diktatur

Kina är en kommunistisk diktatur. Regimens syn på oberoende medier är avskyvärd. Inget kan vara mer felaktigt än att SVT skulle vara undfallande för den kinesiska regimen vilket Fredrik Haage insinuerar.
Replik • Publicerad 17 mars 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det går att diskutera om det var rätt att avpublicera ett inslag i SVT Sport som handlade om OS i Kina. Inslaget är nu kompletterat med de källhänvisningar som tf ansvarig utgivare ansåg nödvändiga och är publicerat på SVT Play igen. Kritiken mot avpubliceringen kan jag förstå. Det gav utrymme för helt felaktiga tolkningar om självcensur. Men därifrån till att misstänkliggöra SVT för att göra anpassningar för att värna visum till landet är helt grundlöst.

Att få visum till Kina har förstås ett enormt värde för SVT. Men ett visum är inte värt vad som helst. Skulle priset vara att anpassa rapporteringen, att inte självständigt välja vinklar och ämnen, vore det allt för högt. Hellre avstår vi närvaro än att dansa efter någons pipa, det kan Smålandspostens läsare vara säkra på.

Foto: Heiko, Junge
Annons

Påståendet att vi skulle vara rädda bemöts enkelt genom att hänvisa till innehållet i våra granskningar. SVT är exempelvis den redaktion i Sverige som mest intensivt granskat förföljelsen av uigurerna i Kina. Tack vare en unik läcka kunde vi, tillsammans med journalistnätverket ICIJ, ge insyn i hur de kinesiska interneringslägren för de muslimska minoritetsgrupperna styrs. Avslöjande gav eko i hela världen.

Uppdrag Granskning och SVT Nyheter med grävredaktionen OCCRP avslöjade att svenska myndigheter och apotek köpt in miljontals mun- och andningsskydd från kinesiska fabriker som anklagas för att utnyttja uiguriska tvångsarbetare.

”Inslaget är nu kompletterat med de källhänvisningar som tf ansvarig utgivare ansåg nödvändiga och är publicerat på SVT Play igen”

Avslöjandena leder regelmässigt till kritik från Kina. Kinas ambassadör i frontalangrepp på SVT:s rapportering om interneringsläger | SVT Nyheter. Vi viker oss förstås aldrig för sådana påtryckningar. Aldrig. Däremot protesterar vi och ger dem uppmärksamhet: Markera kraftigare mot Kinas försök att påverka pressfriheten | :Utgivarna

SVT Sport har investerat mycket kraft åt att granska evenemang i diktaturer. Ett exempel på den nyhetsvärderingen är förra söndagens Sportspegeln som ägnades åt de internationella kraven på bojkott av OS i Peking 2022. Ett inslag från sändningen redigerades alltså bort innan den publicerades på SVT Play, men inte på grund av påtryckningar från andra på SVT.

SVT har flera ansvariga utgivare som fattar utgivarbeslut självständigt, helt i enlighet med grundlagen. Det sker ett ständigt redaktionellt samtal om innehållet i vårt utbud på redaktionerna, men avgörande är ansvarige utgivares bedömning. I det här fallet gjorde tf ansvarig utgivare på SVT Sport en självständig bedömning och fattade beslutet.

Det goda med diskussionen är att jag fått tillfälle att med kraft betona något viktigt. SVT Nyheter kommer göra allt som står i vår makt för en fortsatt informativ och granskande rapportering av den kommunistiska diktaturen Kina.

Anne Lagercrantz

Divisionschef för nyheter och sport på SVT

Annons
Annons
Annons
Annons