GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kina hotar inte bara Hongkongs frihet

Hongkong är formellt en del av Kina. En stad som enligt ett avtal med Storbritannien skall ha sitt demokratiska styrsystem separerat från fastlandets diktatur i femtio år efter överlämnandet 1997. Premisser som Kina verkar ha kastat i papperskorgen.
Ledare • Publicerad 21 december 2021
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Knappt halva den tiden har gått och nu är det inte mycket som skiljer Hongkong från fastlandet. Visst hölls ett val i helgen. Men valdeltagandet låg på rekordlåga trettio procent av de röstberättigade. Rädsla för smittspridning skall inte räknas bort. Men det är mer än en pandemi som satt sina avtryck det senaste året.

Förra sommaren fick den Pekinglojala ledningen i Hongkong igenom en säkerhetslag som pekade ut demokratiaktivister som säkerhetshot. Det tog inte lång tid innan politiker och representanter för oppositionen började arresteras för att de kritiserade den diktatur som nu sluter sig kring staden.

”På senare år har dock kraven på lojalitet till regimen blivit allt mer uttalade.”

Valen till Hongkongs politiska institutioner har länge varit kringskurna. Vem som helst får inte ställa upp och de mandat som väljs av allmänheten utgör en minoritet i den lagstiftande församlingen. På senare år har dock kraven på lojalitet till regimen blivit allt mer uttalade.

I valet som nyligen hölls fick inte ens måttligt kritiska partier ställa upp. Nu finns det bara plats kvar i politiken för de som tror att avskaffandet av stadens juridiska självständighet och dess politiska oberoende är rätt väg att gå. De som inte visat sig tillräckligt övertygade i sin trohet till det kinesiska kommunistpartiet och diktaturen i Peking har kastats ut.

Foto: Vincent Yu

Stadens demokratirörelse har i över två decennier motsatt sig den snabba marschen mot att inackorderas i fastlandets korrupta råskinnspolitik. Lagar som försökt tysta det folkliga missnöjet med utvecklingen har mötts med massiva gatuprotester. Den så kallade Paraplyrevolution 2014 som stoppade en föreslagen vallag känns nu väldigt avlägsen.

Genom sin speciella plats i gränslandet mellan diktaturen och friheten kunde Kina genom Hongkong möta världen och få sin ekonomiska dominans. Men det är på väg att förändras.

Knappt en dag hann gå efter det ofria valet mellan olika nyanser av diktaturvänner innan nya säkerhetslagar föreslogs för att rensa ut det sista av motståndet och tvinga oppositionen till tystnad eller exil.

Rädslan för att fronten skall krackelera och att tilltron till kommunistpartiets makt skall försvinna hänger tungt över Peking. Men frågan är vad som händer efter detta. Vad för relationer kan Kina ha om överenskommelser och avtal inte följs när det passar? Vilket välstånd finns det att bygga om neutrala zoner görs till ingenmansland i diktaturens kamp mot omvärlden?

I Hongkong ser man hur Kina hanterar det som landets ledning anser sig äga och kontrollera. Dryftas självbestämmande eller demokratiska val tar det inte lång tid innan luften fylls av tårgas och de som kritiserar fängslas. Steget in i kommunistpartiets skugga har sällan varit så tydligt.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.